Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Informacja dla polskich użytkowników Rhinoceros 4 i Service Release 3  (Przeczytany 3023 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« : Luty 29, 2008, 12:34:04 »

Dostałem odpowiedź od producenta. Problemy z polskim językiem i SR3 okazały się być jednak realne. Zostałem poproszony o przetłumaczenie i publikację dla wszystkich zainteresowanych polskich użytkowników notatki o następującej treści:

Potwierdzam , że jest jednak problem z polską wersją SR3 i Rhinoceros 4. Jak się okazuje, SR3 został wypuszczony bez finalnego i kompletnego tłumaczenia polskiej wersji językowej. Może to powodować błędy podczas startowania / uruchamiania programu.

Aby pozbyć się kłopotu, proszę załączony plik (po rozpakowaniu) umieścić (nadpisać starą wersję) w katalogu, gdzie znajduje się Rhino (ten jest przykładowy)
C:\Program Files\Rhinoceros 4\System\Languages

Jesteśmy w ciągłym kontakcie z głównymi programistami Rhino i robimy wszytsko, aby poprawna wersja SR3 ukazała się do pobrania jak najszybciej.
Nie wykluczamy także, że będziemy rozsyłali taką "szybką" poprawkę dla wszystkich polskich użytkowników Rhino, którzy pobrali do tej pory SR3 w polskiej wersji językowej.

Przepraszam za niedogodności związane z tą sprawą,

Serdeczne pozdrowienia,

Stephan Seifert
McNeel Europe

* 1045.zip (450.1 KB - pobrany 153 razy.)
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2008, 12:39:20 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
bTree
Moderator
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0

« Odpowiedz #1 : Luty 29, 2008, 12:52:58 »

Dzięki za newsa. Podobnie było z SR2.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #2 : Luty 29, 2008, 04:11:05 »

Masz rację, ale to nie do końca ich (McNeela) wina, a wina ogólnej zapaści jeśli chodzi o polski język w rhino i jego obsługę. A wina tej zapaści to już sam McNeel - i kółko się zamyka heheehe

do tej pory nie mam pojęcia co to znaczy - meldować licencję  Spoko
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2008, 04:13:49 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
bTree
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #3 : Luty 29, 2008, 06:19:07 »

Tia, nie wiem, jak Ty, ale ja bardzo "lubię" te automatyczne translatory Mrugnięcie
A kto właściwie zajmował się tłumaczeniem?

pozdrawiam.
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #4 : Luty 29, 2008, 06:40:06 »

A kto właściwie zajmował się tłumaczeniem?

wypadałoby tego kogoś dać dużymi literami na starterze programu, tak by każdy mógł mu wyrazić swój podziw Duży uśmiech

podejmę się zleceń....
bTree
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #5 : Luty 29, 2008, 07:17:51 »

hehe, myślałem bardziej o tym, że może moglibyśmy jakoś się w to włączyć, jako użytkownicy programu. Bo np. dla mnie hitem jest "wydobyj izokrzywą" Język
Takie tłumaczenie to nie jest prosta sprawa... (co zresztą widać Chichot )
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #6 : Luty 29, 2008, 07:24:16 »

pomysł nie jest zły. tylko przegrzebywanie sie przez tekst programu jest mordercze Niezdecydowany

a trzeba by zacząć taką rzecz od tego, że najpierw należałoby zbudować bazę polskich nazw funkcji, bo każdy z nas może inaczej tłumaczyć angielskie formułki w zależności od regionu z jakiego pochodzi Mrugnięcie

podejmę się zleceń....
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2008, 07:36:26 »

Jeszcze kilka hitów:

powinno być - (area) pole powierzchni - jest obszar (chyba chodzi o dopłaty dla rolników)

powinno być - (mass properties) właściwości fizyczne brył - jest właściwości masy (masa kiedyś to był ktoś...)

powinno być - (bump map) mapa nierówności - jest mapa (sic!!!) wybojów... (życie pełne jest wybojów...)

fairness - (zrównoważenie) krzywej - to podobno jej (sic!!! do potęgi) piękność / czystość (któż nie chciałby być i piękny i czysty, krzywa tym bardziej)

Oj, niestety długo by wymieniać..... mozna założyć listę TOP 10 tłumaczeń polskiego Rhino

Ja wcale nie uważam się za eksperta w sprawie tłumaczeń, ba, sam wiele razy robię takie błędy, że aż później się wstydzę.... ale są granice....

A później ludzie się dziwią, że człowiek (nawet z McNeela) może się zgubić..

HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #8 : Luty 29, 2008, 07:55:24 »

Mówcie co chcecie, ale jak dla mnie pl wersja jest dla masochistów Mrugnięcie Zainstalowałem raz, popatrzyłem po menu próbując przerobić jakiś tutek en... i równie szybko odinstalowałem Duży uśmiech Tu na prawdę trzeba się czasem nagłowić 'co autor miał na myśli' ]:-> To już chyba mentalność naszych tłumaczy, że za co się nie wezmę, zawsze muszą spie...rniczyć. Czy to gra, czy prog, zawsze pojawia Ci się banan na gębie jak widzisz takie teksty Duży uśmiech

satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2008, 04:41:36 »

Hehe, no jest jak mówicie, ja nie używam pol wersji nigdy bo w sumie tylko to utrudnia oswajanie się z programem, gorzej jeśli ktoś nie miał styczności z językiem angielskim  Niezdecydowany

A co bump mapy to je często spotykam się z tłumaczeniem "mapowanie wybojów" i w sumie to akceptuje, ale ciekawe jak przetłumaczą "normal mapping" Duży uśmiech
bTree
Moderator
Full Member

« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2008, 05:52:17 »

A co powiecie na określenie "upłynięty czas" Chichot Już nie pamiętam, w którym miejscu jest takie tłumaczenie, ale jedno z lepszych, hehe...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 21 zapytaniami.