adamnie
Newbie
Reputacja na forum: +6/-0
|
 |
« : Luty 16, 2008, 04:52:08 » |
|
proszę o pomoc, czy da się jakoś wykorzystać w rhino fotkę zamieszczaną poniżej w celu zaprojektowanie tego elementu, część ramy mam już przerysowaną ręcznie w rzutach, ale czekam na skaner 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2008, 10:23:03 » |
|
Jeśli chodzi o automatyczne zrobienie z tego modelu 3d w Rhino, to raczej nie jest to możliwe z rzutu perspektywicznego. Przydać się natomiast ten rysunek może, bo widać w nim dużo szczegółów i w Rhino można na jego podstawie wymodelować podobny (podobny, bo nie mamy dokładnych wymiarów) model, ale już "ręcznie" za pomocą narzędzi, które dostępne są w Rhino. Jeśli jednak zaczynasz dopiero przygodę z Rhino, to jednak moim zdaniem, nieco za głęboka woda i możesz się tylko zniechęcić. Zacznij od czegoś prostszego.
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
adamnie
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2008, 08:58:13 » |
|
właśnie dlatego sie pytałem, bo próbowałem zaimportować bitmape i kładła mi się na "glebę" w perspektywie i nie mogłem tego za cholewę zmienić  , a zniechęcić się nie to raczej mało prawdopodobne, po prostu muszę wrócić do skończenia ramy w rzutach robiąc to tradycyjnie (ekierka, ołówek, linijka i gumka). szczerze powiedziawszy to zmotywowało mnie to ze wymiarów szukałem chyba ze 3 miesiące myślę ze wszędzie, i nie mam nic poza wymiarami ogólnymi i z nich dzieląc mnożąc i takie tam staram się odwzorować ten właśnie model. Jak zacznę na dobre to postaram się co nieco napisać a narzazie model niech będzie moja małą tajemnicą... dotychczas to wypociłem  teraz muszę poczytać więcej o korzystaniu z programu bo stanąłem w miejscu
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2008, 11:00:00 wysłane przez adamnie »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2008, 07:14:50 » |
|
Hmmm, a co dokładnie nie działało w przypadku wczytywania bitmapy? Możesz dokładniej opisać problem?
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
adamnie
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2008, 01:18:44 » |
|
nie było żadnego problemu, po prostu wstawiała mi sie w perspektywie na poziomo tzn. tak jak by leżała na ziemi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bTree
Moderator
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2008, 01:36:59 » |
|
Cześć, no tak właśnie jest - bitmapa jest płaska, więc ustawia się ją prostopadle do okna widokowego (rzutni). Nie jestem pewien, czy o to Ci chodzi, ale nie uda się ustawić bitmapy jako np. widoku izometrycznego i na tym rysować. Chyba, że sama bitmapa jest odpowiednio przeskalowana.
pozdr. bTree
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hal9000
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2008, 10:15:11 » |
|
Witam, Nie musisz powracać do linijki, ekierki itp. to wszystko możesz zrobić w Rhino za pomocą krzywych i narzędzi edycji, a co do projektowania takiego elementu, a raczej modelowania, to powinieneś postępować wg pewnych algorytmów tzn. wykonanie podstawowej bryły, zaokrąglanie krawędzi, operacje logiczne takie jak różnica, część wspólna itp., a na końcu drobiazgi dla których tez stosujesz kolejność budowy. Wymodelowanie takiego elementu wymaga starannego przemyślenia i poznania działania narzędzi Rhino. Hal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adamnie
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2008, 10:52:30 » |
|
właśnie tak planowałem, ale że wolałbym żeby słowa Odyńca nie stały sie prawdą a co za tym idzie żebym nie stracił twarzy więc zacznę przerabiać samouczka, i tutki(bo z każdą minutą Rhino mnie przeraża i fascynuje) międzyczasie coś tam wyskrobie w moim modelu, poza tym jeszcze zbyt mało mam przemyślane i z wizualizowane w głowie co do wyglądu modelu, a niestety producent mnie zapewnił ze dokumentacji potrzebnej mi nie udostępni bo to tajemnica, wiec co mi pozostaje... nauka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2008, 06:32:07 » |
|
może ci troche pomóc użycie tego obrazu jako 'tapety' w rzutni perspektywicznej. w opcjach rzutni -> właściwości i tam możesz umieścić jako tapetę obraz  ja tak nie potrafię modelować ale to jest raczej kwestia przyzwyczajenia i ustawienia odpowiedniej perspektywy... powodzenia 
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
|