Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile pamięci potrafi wykorzystać Rhinoceros w danym systemie operacyjnym  (Przeczytany 5735 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jkrzew
Newbie
*

Reputacja na forum: +14/-0

« Odpowiedz #15 : Marzec 18, 2008, 03:36:23 »

Dzięki!
Zaraz przystępuję do sprawdzenia metody z siatkami. Powierzchnie i obiekty wykorzystane w projekcie niestety muszą pozostać takie jak są i nie mogą być uproszczone Smutny O rezultatach powiadomię. Do renderowania próbowałem używać renderera Rhino i TreeFrog'a. I jeszcze jedno pytanie. Czy wielkość obiektu ma wpływ na zapotrzebowanie pamięciowe renderowania? Na przykład - dom/statek/most itp narysowany w skali rzeczywistej (np. statek o długości 150 m) po zmniejszeniu 100 x i poddany wówczas renderingowi będzie OK? No ale zdaje się, że to mogę za jakiś czas sprawdzić samodzielnie.

Pozdrowienia
jkrzew
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #16 : Marzec 18, 2008, 06:16:02 »

Powierzchnie i obiekty wykorzystane w projekcie niestety muszą pozostać takie jak są i nie mogą być uproszczone

No rozumiem, ale podczas renderu mogą chyba? dlatego poradziłem zrobić kopię pliku, w tym skopiowanym "bawić" się z siatką.
marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #17 : Marzec 18, 2008, 07:26:08 »

Z tego, co się orientuję to na zapotrzebowanie na pamięć ma wpływ ilość obiektów nie wielkość danych obiektów oraz ilość punktów kontrolnych, jakie posiadają powierzchnie.
Proszę zajrzyj też do tematów „zabawa z optymalizacją” i „silnik i co się jeszcze zmieści”.
Jest tam też poruszany temat właściwości siatek.  Uśmiech
pozdrawiam
marek
jkrzew
Newbie
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 18, 2008, 07:37:55 »

Witam!
Melduję częściowy sukces Uśmiech Dlaczego częściowy? Bo klikanie i usuwanie powierzchni po przekształceniu w siatkę to koszmar. Projekt ma setki obiektów i elementów Uśmiech Eksperymentowałem z warstwami, ale mi sie nie udało. Siatka tworzy się na tej samej warstwie co dana powierzchnia i nie można jej "wybiórczo" zgasić. Ale po "naklikaniu się" i usunięciu powierzchni, oraz zapisaniu jako siatek, przy najmniejszej liczbie poligonów (kreska pierwsza z lewej na podziałce - pewnie nr 1?) z pliku 180 MB zrobiło sie 72 MB. I WYRENDEROWAŁO SIĘ! URAA! Wielkie dzięki za "sposobik". Ale łyżka dziegciu oczywiście jest. Na moim okręcie jest ogromna, kulista osłona anteny radarowej, i niestety ona jest widocznie "kanciasta" (na siatkach). I teraz dwie drogi - czy pozostać przy tym stopniu uproszczenia do siatek, ale zapisując NIE usuwać wyjściowej powierzchni kulistej osłony, czy też eksperymentować z podnoszeniem dokładności siatki dla wszystkich elementów i "celować" tak żeby po pierwsze - dało sie wyrenderować, a po drugie żeby ładnie wyglądało.
Czy jest jakiś "automat" zeby to załatwić kilkoma kliknięciami, zamiast klikać przez pół godziny w kolejne elementy rysunku ? Uśmiech
Pozdrawiam
jkrzew
marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #19 : Marzec 18, 2008, 08:03:58 »

Jkrzew jest polecenie pozwalające wybrać wszystkie siatki, następnie eksportuj wyprane i masz cały plik tylko z siateczkami, a tam już możesz eksperymentować do woli. Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Nie powinno tobie to zająć wiele czasu. Już się nie mogę doczekać, co to trzymasz w zanadrzu? Mrugnięcie
marek

* 1.jpg (57.34 KB, 249x160 - wyświetlony 111 razy.)
bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0

« Odpowiedz #20 : Marzec 18, 2008, 10:11:07 »

Witam,
Do wypowiedzi marka dodam tylko, że można ustawić różne poziomy dokładności dla różnych obiektów: jeśli chcesz mieć faktycznie kulistą osłonę radaru, daj bardziej gęstą siatkę. Powinno zadziałać Uśmiech

powodzenia i pochwal się, co tam Ci wyszło Uśmiech

pozdrawiam,
bTree
jkrzew
Newbie
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 18, 2008, 11:53:44 »

Witam!
Ponownie dziękuję wszystkim dyskutantom, bo dzięki Waszym poradom udało mi się "ruszyć do przodu". Po dorysowaniu tego i owego plik rhino ma 203 MB. Po zamianie tego na siatki z dokładnością 3 kreski podziałki plik siatek ma 57 MB. I nie chciał się za pierwszym podejściem wyrenderować. Dopiero po restarcie kompa i wczytaniu go od nowa RUSZYŁO!

Kończę na dziś
Pozdrawiam i szykuje sie do jutrzejszej ostatecznej walki z moim De Ruyterem, bo tak się nazywa okręt, nad którym pracuję.
By!
jkrzew
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2008, 09:29:41 wysłane przez jkrzew » Zapisane
sea__
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« Odpowiedz #22 : Marzec 19, 2008, 05:44:32 »

No wygląda super Uśmiech. Proponuje przenieść od razu ten projekt  do działu "Prace w Toku"  Duży uśmiech
bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0

« Odpowiedz #23 : Marzec 19, 2008, 11:41:50 »

No i w końcu jakiś model marynistyczny - Odyniec się ucieszy :
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #24 : Marzec 20, 2008, 08:11:49 »

Odyniec wręcz uradowany jest, a mam nadzieję, że pan Jacek będzie częściej u nas coś "wrzucał".

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #25 : PaĹşdziernik 13, 2008, 11:37:15 »

Od dziś testuję na poważnie Viste 64bit.

Zacząłem od sprawdzenia, jak to w praktyce wyjdzie z wykorzystaniem tej pamięci przez Rhino 4, i póki co Rhino padł gdy doszedł do ok 2.9GB...  Troszkę brakuję do 3.6GB ale pobawię się jeszcze.
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 13, 2008, 11:44:23 wysłane przez satrab » Zapisane
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #26 : PaĹşdziernik 13, 2008, 11:41:23 »

Ja testuje taki układ już dość długo, i wiem, że dochodzi do 3.1GB, ale taka scena zrobiona na samych modelach (bez tekstur) to już masochizm  Duży uśmiech

www.botak.pl - portfolio
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #27 : PaĹşdziernik 13, 2008, 11:47:48 »

Nom raczej surowy test Mrugnięcie

Bawiłem się modelem Soccer.3dm. Tym razem dałem mniej piłek, ale za to je renderowałem (Rhino Render), i doszedłem do 3.4GB, czyli mniej więcej według planu. Koniec testowania  Mrugnięcie

* test.jpg (109.15 KB, 957x428 - wyświetlony 117 razy.)
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 14, 2008, 12:05:44 wysłane przez satrab » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #28 : PaĹşdziernik 14, 2008, 07:42:13 »

taaa, odkładamy testowanie do momentu pojawienia się Rhino 64bit  Duży uśmiech Uśmiech

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
kubbek
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +7/-1

« Odpowiedz #29 : PaĹşdziernik 14, 2008, 02:27:40 »

Tylko kiedy to będzie? Dopiero w R5?

Tak w R5, R4 już jest i pozostanie tylko 32bit
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 15, 2008, 12:05:25 wysłane przez Odyniec » Zapisane
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.111 sekund z 19 zapytaniami.