jkrzew
Newbie
Reputacja na forum: +14/-0
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 18, 2008, 03:36:23 » |
|
Dzięki! Zaraz przystępuję do sprawdzenia metody z siatkami. Powierzchnie i obiekty wykorzystane w projekcie niestety muszą pozostać takie jak są i nie mogą być uproszczone  O rezultatach powiadomię. Do renderowania próbowałem używać renderera Rhino i TreeFrog'a. I jeszcze jedno pytanie. Czy wielkość obiektu ma wpływ na zapotrzebowanie pamięciowe renderowania? Na przykład - dom/statek/most itp narysowany w skali rzeczywistej (np. statek o długości 150 m) po zmniejszeniu 100 x i poddany wówczas renderingowi będzie OK? No ale zdaje się, że to mogę za jakiś czas sprawdzić samodzielnie. Pozdrowienia jkrzew
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 18, 2008, 06:16:02 » |
|
Powierzchnie i obiekty wykorzystane w projekcie niestety muszą pozostać takie jak są i nie mogą być uproszczone No rozumiem, ale podczas renderu mogą chyba? dlatego poradziłem zrobić kopię pliku, w tym skopiowanym "bawić" się z siatką.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 18, 2008, 07:26:08 » |
|
Z tego, co się orientuję to na zapotrzebowanie na pamięć ma wpływ ilość obiektów nie wielkość danych obiektów oraz ilość punktów kontrolnych, jakie posiadają powierzchnie. Proszę zajrzyj też do tematów „zabawa z optymalizacją” i „silnik i co się jeszcze zmieści”. Jest tam też poruszany temat właściwości siatek.  pozdrawiam marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jkrzew
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 18, 2008, 07:37:55 » |
|
Witam! Melduję częściowy sukces  Dlaczego częściowy? Bo klikanie i usuwanie powierzchni po przekształceniu w siatkę to koszmar. Projekt ma setki obiektów i elementów  Eksperymentowałem z warstwami, ale mi sie nie udało. Siatka tworzy się na tej samej warstwie co dana powierzchnia i nie można jej "wybiórczo" zgasić. Ale po "naklikaniu się" i usunięciu powierzchni, oraz zapisaniu jako siatek, przy najmniejszej liczbie poligonów (kreska pierwsza z lewej na podziałce - pewnie nr 1?) z pliku 180 MB zrobiło sie 72 MB. I WYRENDEROWAŁO SIĘ! URAA! Wielkie dzięki za "sposobik". Ale łyżka dziegciu oczywiście jest. Na moim okręcie jest ogromna, kulista osłona anteny radarowej, i niestety ona jest widocznie "kanciasta" (na siatkach). I teraz dwie drogi - czy pozostać przy tym stopniu uproszczenia do siatek, ale zapisując NIE usuwać wyjściowej powierzchni kulistej osłony, czy też eksperymentować z podnoszeniem dokładności siatki dla wszystkich elementów i "celować" tak żeby po pierwsze - dało sie wyrenderować, a po drugie żeby ładnie wyglądało. Czy jest jakiś "automat" zeby to załatwić kilkoma kliknięciami, zamiast klikać przez pół godziny w kolejne elementy rysunku ?  Pozdrawiam jkrzew
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 18, 2008, 08:03:58 » |
|
Jkrzew jest polecenie pozwalające wybrać wszystkie siatki, następnie eksportuj wyprane i masz cały plik tylko z siateczkami, a tam już możesz eksperymentować do woli.  Nie powinno tobie to zająć wiele czasu. Już się nie mogę doczekać, co to trzymasz w zanadrzu?  marek
|
|
|
|
|
|
bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 18, 2008, 10:11:07 » |
|
Witam, Do wypowiedzi marka dodam tylko, że można ustawić różne poziomy dokładności dla różnych obiektów: jeśli chcesz mieć faktycznie kulistą osłonę radaru, daj bardziej gęstą siatkę. Powinno zadziałać  powodzenia i pochwal się, co tam Ci wyszło  pozdrawiam, bTree
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jkrzew
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 18, 2008, 11:53:44 » |
|
Witam! Ponownie dziękuję wszystkim dyskutantom, bo dzięki Waszym poradom udało mi się "ruszyć do przodu". Po dorysowaniu tego i owego plik rhino ma 203 MB. Po zamianie tego na siatki z dokładnością 3 kreski podziałki plik siatek ma 57 MB. I nie chciał się za pierwszym podejściem wyrenderować. Dopiero po restarcie kompa i wczytaniu go od nowa RUSZYŁO! Kończę na dziś Pozdrawiam i szykuje sie do jutrzejszej ostatecznej walki z moim De Ruyterem, bo tak się nazywa okręt, nad którym pracuję. By! jkrzew
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2008, 09:29:41 wysłane przez jkrzew »
|
|
|
|
|
|
sea__
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0
gg 444625
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 19, 2008, 05:44:32 » |
|
No wygląda super  . Proponuje przenieść od razu ten projekt do działu "Prace w Toku" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 19, 2008, 11:41:50 » |
|
No i w końcu jakiś model marynistyczny - Odyniec się ucieszy :
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 20, 2008, 08:11:49 » |
|
Odyniec wręcz uradowany jest, a mam nadzieję, że pan Jacek będzie częściej u nas coś "wrzucał".
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #25 : PaĹşdziernik 13, 2008, 11:37:15 » |
|
Od dziś testuję na poważnie Viste 64bit.
Zacząłem od sprawdzenia, jak to w praktyce wyjdzie z wykorzystaniem tej pamięci przez Rhino 4, i póki co Rhino padł gdy doszedł do ok 2.9GB... Troszkę brakuję do 3.6GB ale pobawię się jeszcze.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 13, 2008, 11:44:23 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #26 : PaĹşdziernik 13, 2008, 11:41:23 » |
|
Ja testuje taki układ już dość długo, i wiem, że dochodzi do 3.1GB, ale taka scena zrobiona na samych modelach (bez tekstur) to już masochizm 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #27 : PaĹşdziernik 13, 2008, 11:47:48 » |
|
Nom raczej surowy test  Bawiłem się modelem Soccer.3dm. Tym razem dałem mniej piłek, ale za to je renderowałem (Rhino Render), i doszedłem do 3.4GB, czyli mniej więcej według planu. Koniec testowania 
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #28 : PaĹşdziernik 14, 2008, 07:42:13 » |
|
taaa, odkładamy testowanie do momentu pojawienia się Rhino 64bit 
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
kubbek
Jr. Member

Reputacja na forum: +7/-1
|
 |
« Odpowiedz #29 : PaĹşdziernik 14, 2008, 02:27:40 » |
|
Tylko kiedy to będzie? Dopiero w R5?