Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« : Listopad 27, 2007, 01:50:23 » |
|
Ponieważ jest to bardzo ważna informacja, często przewijająca się w różnych wątkach - podaję w skrócie te wartości.
Zebrał je (chodzi mi o te 3 linijki poniżej tylko) niejaki Arnold z mcneelowskiej grupy dyskusyjnej Rhino.
Rhinoceros 3 - limit wykorzystania to około 1.6 GB RAM obojętnie od zastosowanego systemu operacyjnego (*) Rhinoceros 4 - limit wykorzystania w przypadku systemu operacyjnego 32-bitowego (XP Home, XP Pro, Vista 32) to również około 1.6 GB RAM (*) Rhinoceros 4 - limit wykorzystania w przypadku systemu operacyjnego 64-bitowego (XP64, Vista 64) to około 3.6 GB RAM
(*) istnieje pewna sztuczka (mechanizm PAE), która jest w stanie podnieść te limity do około 3 GB w 32-bitowym Windowsie, sztuczka opisana jest na samym dole
Przekraczając te limity - Rhino może stać się niestabilny lub odmówić współpracy w ogóle i to niezależnie od tego, czy mamy 1 GB RAM pamięci, czy 4 GB RAM pamięci.
Tylko specjalna, dedykowana 64-bitowa wersja Rhinoceros, na którą wszyscy pewnie czekamy - będzie w stanie pozwolić na użycie więcej, niż 3.6 GB na projekt w Rhinoceros.
Znając te wartości można teraz planować projekty bardziej świadomie, unikając przykrych niespodzianek typu - Out of memory...
Wskazówki:
W przypadku, gdy tylko projektujemy lub modelujemy należy unikać częstego generowania siatek polygonowych (czy np. podgląd OpenGL), może to pozwolić nam na stworzenie o wiele większego projektu.
W przypadku zaś renderingu - pomoże zastosowanie zupełnie zewnętrznych, w niczym od Rhino zależnych silników renderujących. Oznacza to w praktyce, że na tym samym komputerze uda się wyrenderować znacznie większy projekt w Maxwellu (który pracuje jako zupełnie odrębna aplikacja), niż w V-ray, czy Flamingo (które pracują jako część Rhino). W tym przypadku także użytkownik, który ma więcej pamięci RAM w komputerze - odczuje znaczący wzrost wydajności. Jednak i dla posiadaczy V-raya jest sposób na zwiększenie projektu, który da się wyrenderować. Otóż należy stosować rendering sieciowy (distributed rendering) i zrzucić obróbkę i pracę na pozostałe maszyny w sieci - niewolników.
Sztuczka z PAE w 32-bitowym systemie Windows (XP Home, XP Pro, Vista 32)
Prawym klawiszem klikamy na ikonce pulpitu (lub w menu Start) "My Computer" (Mój Komputer), wybieramy "Properties" (Właściwości), dalej wybieramy zakładkę "Advanced" (Zaawansowane) i klikamy na przycisk "Settings" (Ustawienia) w dziale "Startup and Recovery" (Uruchamianie i Odzyskiwanie). Teraz klikamy na przycisk "Edit" (Edycja). Otworzy nam się Notatnik z plikiem startowym systemu "boot.ini". Szukamy tego wpisu:
/NoExecute=OptIn
dodajemy do niego malutki wpis:
/NoExecute=OptIn /3GB
I to wszystko. Zapisujemy plik "boot.ini" i restartujemy maszynę. Dzięki technice PAE (Rozszerzenie adresu fizycznego) system będzie przydzielał 3 GB pamięci na pojedynczy proces, więc także i dla Rhino.
Z góry uprzedzam, że nie odpowiadam za ewentualne niepożądane skutki stosowania tej sztuczki i za stratę danych, które z jej stosowania mogą wyniknąć. Czuj się ostrzeżona/ny !
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 05:06:13 wysłane przez Odyniec »
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2007, 01:56:42 » |
|
Dzięki Odyńcu! A niedawno właśnie zastanawiałem się, dlaczego mój projekt (około 150 MB) dalej się "wysypuje", mimo że dołożyłem do kompa nieco RAMu. A tu taka zasadzka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2007, 02:04:26 » |
|
Ile pamięci zajmuje w systemie w danej chwili w Rhino - sprawdzamy w Task Manager (Menadżer Zadań), na liście procesów odnajdujemy Rhino3.exe lub Rhino4.exe i po prawej stronie wartość.
Czasami plik *.3dm o wielkości 20 MB potrafi w pamięci zajmować 500 MB, a sytuacje odwrotne (no może nie aż w takiej skali) - także się zdarzają !
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2007, 02:07:54 » |
|
U mnie było to raczej 150 MB wielkość pliku i około 1.5 GB zajętej pamięci... ale też fakt, że model jest składany (nie robiłem go sam), więc też nie jest zoptymalizowany. Ale nie zawsze się udaje optymalizować przy pracy grupowej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2007, 02:09:25 » |
|
Czyli byłeś "książkowym" przykładem - granicy pamięciowej, hehe, to rzeczywiście informacja się przydała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TNT
Jr. Member

Reputacja na forum: +15/-0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2007, 04:29:23 » |
|
u mnie nigdy rhino nie wykorzystuje więcej niż 180 MB pamięci nie wiem czemu... spróbuje tej sztuczki może cos pomoże mam win xp 32 i 2GB ramu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2007, 04:35:38 » |
|
TNT - hehe - to proste, to znaczy, że nie robisz (jeszcze) widać bardzo skomplikowanych projektów, a robienia których Wszyscy Tutaj Ci Życzymy i to jak najszybciej  Dysponuję modelem, który kiedyś był za darmo, a który zabijał i zabije każde Rhino z każdą ilością pamięci (choć model powstał jeszcze pod Rhino 3) - jeśli będę mógł ten model udostępnić - to o wiele klarowniej będzie widać o co chodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TNT
Jr. Member

Reputacja na forum: +15/-0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2007, 04:42:36 » |
|
jeśli będziesz mógł to wrzuc ten model z chęcią zobacze czy komp to wytrzyma 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2007, 04:45:06 » |
|
Jeśli tylko będę mógł go udostępnić - tak zrobię - już dawno planowałem w związku z tym wątkiem, ale muszę poczekać na odp. a teraz, przed świętami, w ogóle ciężko z odpowiedziami, na zaległe wywiady czekam już 4 tydzień i ciągle nic. Ale cóż - taki okres.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2007, 07:24:21 » |
|
Uwaga do zamieszczonej sztuczki Odyńca. Zaznaczam, że dotyczy to mojego komputera. Po wpisaniu 3GB komputer wystartował bez problemu, problemy zaczęły się, kiedy chciałem dostać się do internetu.  Po prostu zero połączenia!  Po zmianie wpisu na 1GB wszystko wróciło do normy  może, dlatego że mój komputer ma zainstalowane 1GB pamięci. Tak, że radzę uważać i skopiować sobie wpis z notatnika, aby móc bezpiecznie przywrócić ustawienia systemy. marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2007, 07:34:39 » |
|
no tak... to możliwe
bo prawda jest taka, a nie dopisałem, że sztuczkę stosujemy... na nowo zainstalowanym systemie najlepiej ( o ile to możliwe) inaczej - źle napisany sterownik (czytaj firmy , która nie do końca czyta wytyczne Microsoftu i sobie pcha się w obszary pamięci, które nie są wykorzystywane, ale według wytycznych - zarezerwowane), w tym przypadku np. karty sieciowej - może ingerować w nowo powstałą przestrzeń adresową systemu ... i robi się konflikt i inet np nie działa.
Ale nie ma co panikować - marek miał pecha, to nie jest norma - norma jest taka, że sztuczka działa w 90% bez reinstalacji
O ile to możliwe, aby uniknąć kłopotów marka - stosujmy sterowniki WDM - czyli takie, które mają błogosławieństwo ze strony firmy Microsoft
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 07:45:55 wysłane przez Odyniec »
|
|
|
|
|
|
|
marek
|
 |
« Odpowiedz #11 : GrudzieĹ 02, 2007, 08:58:03 » |
|
Miła wiadomość po ponownym zainstalowaniu systemu i przestawianiu wszystko śmiga bez zarzutów.  marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jkrzew
Newbie
Reputacja na forum: +14/-0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 16, 2008, 01:57:49 » |
|
Witam! Mam AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ 2.21 GHz XP Pro i 2 GB RAM. Projekt - okręt - ma 180 MB i niestety nie daje się wyrenderować nawet z najmniejszymi, wyjściowymi ustawieniami. A poprzednio, kiedy było poniżej 150 MB nawet z rozdzielczością 4000 dpi szło, że aż miło. Muszę robić dalej, projekt pewnie urośnie do co najmniej 250 MB, a ja nie mogę go nawet pokazać! Klęska! Co robić? Z nadzieją i pozdrowieniami jkrzew
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 16, 2008, 02:12:27 » |
|
na jakim silniku renderującym pracujesz?
moim skromnym zdaniem powinieneś powalczyć z uproszczeniem powierzchni by odchudzić plik...
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 16, 2008, 03:03:29 » |
|
Jedna z moich metod (R)  to... zrób kopie pliku, otwórz, ręcznie przekonwertuj na siatkę/mesh (ustaw sensowny poziom ilości polygonów), usuń model pierwotny i zostaw tylko siatkę. Teraz renderuj. W ten sposób zaoszczędzisz wiele pamięci.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2008, 03:05:36 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
|