Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne przesunięci przy wyświetlaniu  (Przeczytany 1054 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mrafalsk
Full Member

Reputacja na forum: +63/-0

« : Listopad 24, 2007, 12:28:58 »

Nie jestem pewny, czy do właściwego działu wpisuję ten post, ale spróbuję.

Po dołożeniu kolejnego zestawu elementów do projektu (http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,407.15.html) w widoku Perspektywa zaczęły pojawiać się dziwne przesunięcia. Przy przełączeniu z wyświetlania w FormaDrutowa na Pocieniowany oraz z FormaDrutowa na Porenderowany wyświetlany rysunek zmienia się jak na kolejnych rysunkach. Nie wiem, czy to ważne, ale te ostanie elementy (jak i wiele innych w tym projekcie) powstaje w osobnych plikach a są dołączane do głównego przy pomocy Plik -> Wstaw -> Linkuj, Instancja Bloku.

Czy takie zachowanie jest może kolegom znane? Co z tym począć? Zgłosić do supportu?

Michał

* asu85_f52.jpg (191.43 KB, 983x552 - wyświetlony 78 razy.)

* asu85_f53.jpg (189.13 KB, 1127x558 - wyświetlony 65 razy.)

* asu85_f54.jpg (117.23 KB, 1146x556 - wyświetlony 69 razy.)
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2007, 12:31:43 wysłane przez mrafalsk » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2007, 09:56:56 »

Pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Z pewnością jest to związane z tym, że Rhino zgubił położenie przy wstawianiu elementów z plików. Ciekawe tylko, czy to błąd Rhino, czy może w międzyczasie nastąpiło jakieś niedopatrzenie.
Mam pytanie - czy zachowanie takie można odwzorować w sensie powtarzalności, czyli np jak masz 3 elementy i wstawiasz 4 z pliku, czy dzieje się tak tylko w tym konkretnym przypadku?

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
mrafalsk
Full Member

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2007, 12:12:09 »

Ten problem pojawił mi się w konkretnym przypadku. "Poprawiłem" wstawiany plik i jak na razie poprawiło się - przesunięcia już nie występują. Był to problem w tym pliku. "Poprawiając" ten plik usunąłem nieużywane obiekty (warstwy, obiekty pomocnicze), wyeksportowałem jedynie potrzebne obiekty do nowego pliku i zapisałem go jako zmniejszony. Zobaczymy co dalej. Będę tego pilnował.
Dzięki.
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2007, 01:29:20 »

kiedyś miałem podobny błąd.
w widoku 'pocieniowanym' po ucięciu jednej rury drugą, otrzymałem powierzchnię-widmo Duży uśmiech  niby wszystko ładnie a w 'perspektywie' przy pewnym zakresie ustawienia kamery pojawiał się widok uciętego elementu. oczywiście nie miał on żadnego wpływu na otoczenie ani nie dało się go nawet zaznaczyć... ot taka ciekawostka Uśmiech

podejmę się zleceń....
bTree
Moderator
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2007, 03:04:53 »

Też raz miałem podobną sytuację. Przy wstawianiu elementu do nowego projektu pojawiały się dziwne "artefakty". Okazało się, że element który wstawiałem miał kilka takich samych nazw warstw, jak nowy projekt. A w tym nowym dodatkowo warstwy były zablokowane.
Nieprawidłowe wyświetlanie zdarza się czasem w widoku perspektywa przy kamerze ustawionej na mniej niż 25mm i przy dużym zbliżeniu.
mrafalsk
Full Member

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2007, 08:01:45 »

Właśnie coś takiego (dziwne "artefakty") były w tym pliku winowajcy. Skąd się wzięły nie wiem. Wyglądają one jak poniżej. W każdym razie po "wyczyszczeniu" jest już ok.

* w_tmp.JPG (26.7 KB, 422x420 - wyświetlony 80 razy.)
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2007, 10:02:13 »

No, to na szczęście wiec kwestia małego niedopatrzenia niż poważnego błędu programu  Duży uśmiech

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.074 sekund z 20 zapytaniami.