Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalowanie  (Przeczytany 1760 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« : Listopad 04, 2007, 11:30:41 »

Panowie help, bo już mi się pomysły kończą. Robię model na podstawie blueprinta, jednostki w metrach. Póki co wymiary modelu są czysto abstrakcyjne i ni jak mają się do rzeczywistości, czytaj tak jak wstawiłem blueprinta, takie są wymiary. Docelowo model ma być w cm (wiem, wiem, mogłem od razu tak ustawić rhino, ale nie zawsze myśli sie o wszystkim Duży uśmiech). Mniejsza z tym. Przeskalowałem model do wymiarów docelowych w cm, później zrobiłem to samo z blueprintem (wstawiony jako background bitmap), korzystając z tych samych pktów orientacyjnych. Zmieniłem jednostki w rhino na cm; tu rhino pyta się czy przeskalować model 100 razy (daje nie). Problem pojawia się w wyświetlaniu siatki - ona nadal wyświetla się w metrach. Da się to jakoś przestawić, czy jedyną opcją jest import modelu do nowego pliku z jednostkami w cm i dopasowanie do niego blueprinta?

Mówimy o R4.

HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2007, 02:15:20 »

Dobra, chyba już sobie poradziłem. Poknociłem coś w ustawieniach chyba. Zrobiłem kontrolny export modelu po przeskalowaniu do nowego pliku z jednostkami w cm i wsjo w porjadke Duży uśmiech

Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2007, 09:21:48 »

No, a dlaczego jeszcze tego nie ma w "prace w toku"  Zawstydzony?

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2007, 09:52:42 »

Wybacz Hal, ale planuję wejść w ten interes na poważnie, a tu nie trudno o podkradanie tematów. Model będzie pokazany na forum jak już będzie skończony, myślę że w parę tyg. się wyrobię

p.s. tak wiem, że ten post jest bardzo tajemniczy, wręcz mroczny

Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2007, 10:08:40 »

Coś masz źle w ustawieniach Havoc

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2007, 10:09:04 »

Aaaa, no nie doczytałem do końca wątku, sorki

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 10:35:29 »

Doszedłem już do tego co wcześniej poknociłem - przeskalowałem sobie model 2 razy . Najpierw, gdy wymiary były jeszcze w metrach, przeskalowałem model na cm. Jak zmieniłem jednostki w opcjach, to automatycznie zrobiły mi się z tego mm

Wniosek z tego, że pewnych rzeczy w rhino lepiej nie robić w środku nocy

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2007, 10:41:13 »

A ja ostatnio na forum jak ten szalony, za co przepraszam, wpadam, piszę wypadam, ale spoko, przeżyjecie beze mnie

HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #8 : Grudzień 20, 2007, 07:40:07 »

Nie zakładam nowego wątku bo i zagadnienie też tyczy się skalowania...

Dajmy na to, że mam duży zbiór okręgów o tej samej średnicy (które trzeba przeskalować), rozmieszczonych w określonych punktach. Zmienić ma się średnica, położenie zostaje bez zmian. Dla jednego pktu to żaden problem, dla kilku też, tyle że więcej klikania. A co jeśli potrzeba przeskalować większą ilość? Czy jeżeli zaznaczę mój zbiór okręgów, da się jakoś ustawić pkty orientacyjne, tak żeby każdy z okręgów nie zmienił swojego położenia i nie zmieniło się wzajemne położenie środków okręgów, a zmieniła się jedynie ich średnica?

bTree
Moderator
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0

« Odpowiedz #9 : Grudzień 20, 2007, 08:18:54 »

Wydaje mi się, że niestety nie da się. Funkcja skalowania wymaga podania punktu bazowego i ew. referencyjnego, więc jakiś początek  dla skalowania musi być podany. Ale może się mylę i jest jakiś sposób?
HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2007, 10:12:01 »

To wiem, ale wolę się upewnić... może coś przeoczyłem

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.077 sekund z 20 zapytaniami.