Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rzutowanie obiektu na powierzchnie  (Przeczytany 2172 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chmielik
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« : PaĹşdziernik 14, 2007, 11:35:00 »

Witam, jako iz to moj pierwszy post przywitam sie Uśmiech

kiedyś modelowalem w rhino ale nie za wiele (kaczki, kubki, itp),
teraz potrzebowałem zrobic pewien obiekt i napotkałem problem

jak "rzutować" np tekst 3d np na kule lub elipse aby aby dopasował sie do powierzchni
generalnie muszę zrobic kule ziemska z odstajacymi kontyntetami ( to juz mam nie wiem tylko jak "obkleic" tym kule :/)

Pozdrawiam i przepraszam za lamerskie pytania le nie moglem niczego znalesc
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 14, 2007, 11:42:19 wysłane przez chmielik » Zapisane
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 14, 2007, 11:50:20 »

Menu Curve => Curve From Objects => Project => zaznaczasz to co chcesz rzutować => wskazujesz płaszczyznę, na której chcesz rzutować i wsjo Uśmiech

Jest też ikonka w pionowym menu po lewej podpisana jako Project to Surface

chmielik
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 14, 2007, 11:55:06 »

Ale piszesz o krzywych a ja mam juz polipowierzchnie  Co?
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 15, 2007, 01:05:40 »

Witaj Chmielik, opisze to w punktach tak będzie szybciej:

1. zrób sobie tekst
2. teraz zrób powierzchnię bazową, (na podstawie jej wielkości określane jest mapowanie na powierzchni docelowej)
3. teraz wybierasz opcje Przekształć / Idź wzdłuż Powierzchni.
4. zaznaczasz grupę obiektów czyli tekst, akceptujesz
5. wybierasz powierzchnie bazową i obiekt na który chcesz rzutować

- i to tyle.

Pokombinuj trochę, a poznasz zasadę umieszczania tekstu na powierzchni obiektu, w głębi obiektu, na fragmencie i na całości wszystko zależne jest od powierzchni bazowej.
Identycznie zrób to ze swoimi kontynentami. Jeśli chcesz pokryć całą kule, to powierzchnia bazowa powinna mieć wielkość wszystkich kontynentów.
 Złączam obrazki.

* rzutowanie.jpg (95.05 KB, 900x685 - wyświetlony 233 razy.)

* rzutowanie2.jpg (15.45 KB, 640x480 - wyświetlony 129 razy.)
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 15, 2007, 01:32:00 wysłane przez Hal9000 » Zapisane

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 15, 2007, 11:10:27 »

Ano racja, sorry chmielik - nie doczytałem, ale widzę, że Hal już Ci wszystko wyjaśnił Uśmiech

Od siebie dodam jeszcze, że rzutowanie napisów 3d jest też wyjaśnione w podręczniku Rhino 4.0 User's Guide i w Rhino Level 1 v4

chmielik
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 16, 2007, 08:42:21 »

Witam wielkie dzieki za szybka odp, bylo troszke problemow ale szybko skumałem Mrugnięcie)) i w koncu sie zawineło

Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 16, 2007, 09:25:29 »

Bardzo fajnie wyszło - zapraszam z tą pracą do działu "Prace w toku" - wszyscy chętnie zobaczą co kombinujesz.
Hal

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
chmielik
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 17, 2007, 11:27:13 »

Nie potrzebowałem tylko obiekt do animacji flashowej na strone Mrugnięcie

ale zaczyna mnie wciagac 3d Uśmiech
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 17, 2007, 01:50:44 »

Ja również jestem pod wrażeniem efektu, jaki osiągnąłeś chmielik, z radością powitamy tekst o współpracy Rhino i flasha! Myślę, że nie tylko ja byłbym zadowolony. Bardzo fajny avatarek z tego dla Ciebie by wyszedł, bo nie masz jeszcze żadnego  Duży uśmiech

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
chmielik
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : PaĹşdziernik 17, 2007, 09:55:46 »

o wielkie dzieki Uśmiech
mozliwe ze to takze zasluga v-ray'a, ze render tak wygląda, nie umiem jeszcze odpowiednio teksturować obiektów, oraz "bawić" sie swiatlem.

A co do eksportu do flasha to posluzylem sie programem "Swift 3D" który potrafi zaimportować obiekty zapisane w formacie "3ds" i wyeksportowac w wielu formatach obrazow wektorwych jak i rastrowych (animacje oczywiscie). Niestety wektorowy obiekt w tym przypadku jest strasznie ciezki a i jakośc nie taka jak na zalaczonym obrazku pare postów wyzej. A co do rastra nie umiałem zrobić avi bez tła Smutny

Rhino uważam za bardzo zaawansowane a zarazem proste w obsludze narzedzie do modelowania, reszte raczej trzeba powieżyc juz innym programom Uśmiech

Pozdro

PS. Przy chwili czasu napewno cos zmajstruje i sie pochwale Uśmiech)
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 17, 2007, 09:57:24 wysłane przez chmielik » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #10 : PaĹşdziernik 17, 2007, 10:06:47 »

chmielik - o ile wiem, w wersji Trial Swift 3d, nie oferuje takich możliwości, a inne wersję nas, jako forum - poza oryginalną - nie interesują.
Jest wiele programów - o wiele tańszych (2 razy) i lepszy od Swifta 3d- np. Carrara 3 plus Vector Style .
Jeśli kupiłeś Swift 3d - to sorry, przepraszam.
Jeśli nie kupiłeś - to raczej nie chcemy oglądać.
Z chęcią czekam na wyprowadzenie mnie z błędu.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
chmielik
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : PaĹşdziernik 17, 2007, 10:44:02 »

Jezeli chodzi o zakup ja "nie" kupilem natomiast firma gdzie pracuje "tak".
Oczywiscie masz racje, ze w wersji trial nie da sie zapisac rendera.
Widzisz nie znalem tych pozycji które podałes dzieki za info sprawdze, moze okazą sie lepsze od tego czym dysponuje obecnie.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #12 : PaĹşdziernik 17, 2007, 10:55:34 »

chmielik, Admin tego forum jest chory na punkcie praw autorskich, sam je chroni, bo chce także, aby kiedyś, jak coś zrobi w końcu, również chce, aby jego prawa były chronione. Skoro masz w pracy Swifta - publikuj ile wlezie, ale Swift 3d to gdzieś po drodze również 3ds max, prawda?

A co do Carrary - to słynna sprawa, dziś już jest Carrara 6 i Vector Style 3, ale kiedyś sporo procesów sądowych było wytoczonych właśnie przez to, że "zabawkowy soft" potrafi 3 razy więcej...
Sprawa mnie akurat bardzo interesuje, bo jak wiadomo, dziś na animacjach flash, można sporo zarobić.
Z chęcią powitam na forum tekst, który będzie łączył Rhino z Flashem, obojętnie od sposobu.

A jeśli chodzi o soft 3d - to oprócz Rhino jestem w miarę biegły, we .... wszystkim 3d, to moja pasja (:-) Jak widać skromność to moja główna zaleta....
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 17, 2007, 11:01:54 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.088 sekund z 19 zapytaniami.