HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0
LAST CAT STANDING
|
 |
« : WrzesieĹ 16, 2007, 09:22:20 » |
|
Rhino pozwala zamienić powierzchnię w Nurbsach na Mesh'a. Pytanie - czy tak zamienioną powierzchnię da się z powrotem zamienić na Nurbsa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hal9000
|
 |
« Odpowiedz #1 : WrzesieĹ 16, 2007, 09:36:11 » |
|
He, też próbowałem - wydaje mi się że nie da rady, albo nie wiem jak  Dołączam się do pytania. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #2 : WrzesieĹ 16, 2007, 10:35:55 » |
|
Hmm nie wiem czy o to chodzi tak do końca. Problem w tym, że na takiej figurze która powstała z konwersji, nie możemy już tak swobodnie działać, np. ciężko wygładzić krawędzie, ale np. używanie operacji Boolean działa odrobinę wolniej ale ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING
|
 |
« Odpowiedz #3 : WrzesieĹ 16, 2007, 10:59:58 » |
|
Hmmm czyli jednak się da - dzięki.
Pytanie tylko teraz, czy da się taką powierzchnię jakoś wygładzić, bo o ile na Meshu załamań między poly raczej nie zauważyłem, o tyle przy konwersji do Nurbsa już takowe występują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING
|
 |
« Odpowiedz #4 : WrzesieĹ 18, 2007, 11:32:22 » |
|
Halo, jest tu kto :>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #5 : WrzesieĹ 18, 2007, 12:48:36 » |
|
No ja gdybym się lepiej orientował to bym napisał, ale niestety nie zgłębiłem swojej wiedzy w tym temacie jeszcze :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #6 : WrzesieĹ 18, 2007, 01:02:19 » |
|
admin ostatnio ma strasznie mało czasu, aby pisać na forum, ale admin ponownie wypowie magiczne słowo T-splines. Jeśli ktoś poważnie chce zamieniać poly na nurbsy - to chyba najlepsze rozwiązanie. Powstałe nurbsy, - są w miarę optymalne i dają się spokojnie edytować później. Wada - to raczej powinno być Subdivision Surfaces poly raczej, niż typowe poly.
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
HAV
Sr. Member

LAST CAT STANDING
|
 |
« Odpowiedz #7 : WrzesieĹ 19, 2007, 11:59:49 » |
|
To ja się chyba jednak pomęczę z Nurbsami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #8 : WrzesieĹ 23, 2007, 09:11:16 » |
|
magiczne słowo T-splines szkoda, że te magiczne słowo kosztuje 397 dolarów :/ Mam nadzieje, że Rhino 5 będzie miało coś takiego w sobie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: WrzesieĹ 23, 2007, 09:24:35 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #9 : WrzesieĹ 24, 2007, 07:51:55 » |
|
Tak, właśnie od niedawna już T-splines to nie beta, a już komercyjny produkt.
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|