Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Atomowy okręt podwodny projektu 971 Szczuka B  (Przeczytany 6882 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sea__
Moderator
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« : Wrzesień 03, 2007, 06:47:55 »

Witam
Dzięki uprzejmości użytkownika STRK  z forum modeli www.kartonwork.pl mam przyjemność zamieścić tutorial modelowania atomowego okrętu podwodnego projektu 971 Szczuka B.
Bardzo serdecznie autorowi dziękujemy  Uśmiech.

Korzystając z okazji, jaką było zdobycie planów-a w zasadzie prostego rysunku przedstawiającego rzuty owego okrętu, postanowiłem sprawdzić czy możliwym jest zaprojektowanie i wykonanie kartonowego modelu we własnym zakresie. Efekty przeszły moje oczekiwania-z racji prostej formy projektowanie modelu okazało się łatwe, a jego wykonanie również nie zapowiada się na skomplikowane...

Przedstawię wam teraz krótką drogę do powiększenia mojej kolekcji okrętów w skali 1:200, aktualnie składającej się z jednej fregaty ZOP-ORP Gen. K. Pułaski-jako żywo będzie to piękny sposób ukazania współczesnej wojny morskiej, ustawionej w gablocie  Uśmiech .

Na samym początku zwrócę waszą uwagę na fakt, że plany zamieszczone w Modelarzu z roku 2000 autorstwa p.Wiśniewskiego z których pozwoliłem sobie skorzystać, są błędnie opisane, bowiem nie mają one skali 1:100 i 1:200, tylko 1:200(maszty, peryskopy) i 1:400(reszta)-patrz lewy górny róg skanu.

W tej relacji nie będę szczegółowo opisywał wykonania kolejnych komend, czy tworzenia poszczególnych elementów-zajęło by to zbyt wiele miejsca-osoba która nie zna Rhino(lub podobnego programu) nic nie zrozumie, a ci którzy go znają, tego nie potrzebują. Polecam zaznajomienie się z tutorialami dostępnymi w sieci, jak i z manualem programu. Opanowanie Tutorial Level 1 jest w zupełności wystarczające ale i niezbędne do stworzenia takiego modelu we własnym zakresie.

Zaznaczam również, że wykorzystywanie nielegalnego oprogramowania jest jak sama nazwa wskazuje, nielegalne, toteż ci, którzy legalnego nie mają, są skazani na trial'e-lub wersje darmowe, ewentualnie na porzucenie marzeń o własnych projektach...

1. Jako pierwsze jest przeniesienie papierowego rysunku do komputera-skaner jest tu konieczny. Zalecam jednak najpierw wykonanie w Corelu linijki 100mm (widocznej na skanie),pozwoli nam to na określenie przekłamania wydruku naszej drukarki w osi x,y, a po zeskanowaniu jej razem z planami-na przekłamanie skanera w osi x,y.

2. Kolejnym krokiem jest import skanu jako tła do projektu poleceniem view/background bitmap i wyskalowanie jej. Wykonujemy to w prosty sposób: w oknie widoku Right rysujemy linię o długości odpowiadającej wymaganej długości modelu(w tym przypadku 54cm-108m w skali 1:200) i rozciągamy bitmapę tła poleceniem view/background bimap/scale tak aby rozmiar bocznej sylwetki okrętu spotkał się z długością linii. Skalowanie gotowe.

3. Następnie obrysowujemy sylwetkę kadłuba i zaznaczamy charakterystyczne punkty w których zmienia się profil kadłuba- w tych miejscach umieściłem niebieskie linie i zielone punkty pomocnicze-punkty te pozwolą nam na wykreślenie i umiejscowienie wręg. Tutaj należy wykorzystać funkcje Snap z odpowiednimi parametrami.

4. wręgi o przekroju kolistym narysowałemn wykorzystując funkcję circle diameter, gdzie punktami zahaczenia były naniesione na wzdłużnicę punkty charakterystyczne-w efekcie otrzymałem wręgi o odpowiednim rozmiarze w odpowiednim miejscu (zwróćcie uwagę na okno layers po prawej stronie skrina- nota bene warstwy to niezwykle przydatne narzędzie, z którego należy korzystać!)
Gdy nie daj Boże wręgi "rozjadą" wam się w przestrzeni i nie będziecie mogli ich wycentrować, wykorzystajcie chałupniczy sposób-zazaczcie daną wręgę, i wykonajcie funkcję dimension/radial dimension. Doda to do projektu promień i środek kolistej wręgi (który należy zgrupować z wręgą)-tak przygotowane wręgi z precyzyjnie wyznaczonym środkiem, należy po kolei złapać i umiejscowić w osi poprzecznej oraz w osi wzdłużnej-tak aby ich środki się pokrywały. 100% skuteczności.

5.Modelowanie pozostałych elementów, takich jak stery, kiosk i dyspenser anteny holowanej wykonuje się dokładnie w ten sam sposób, czyli obrysowując rzut danej części, i tworząc jej przekroje w kolejnych punktach charakterystycznych.

6. Tworzenie powierzchni rozwijalnych do druku to już łatwizna, choć czasami rhino nie daje rady. podstawowe komendy jakie wykorzystałem to surface loft, extrude i sweep 2 rail. W przypadku loft powierzchni należy zwrócić szczególną uwagę na równoległe/prostopadłe ułożenie tzw seams, czyli strzałek kierunkujących powierzchnię-pomyłka skutkuje skręceniem wzdłużnym danego segmentu kadłuba. Funkcja extrude jest prosta więc jej nie opiszę, natomiast wielce pomocna w wykonaniu przejścia kadłub kiosk(obło) okazała się funkcja sweep 2 rail. Wykonuje ona powierzchnię pomiędzy dwiema głównymi krzywymi (rail) przy zadanym przekroju (cross section curves). Pozwala to na stworzenie powierzchni wklęsłej owiniętej na danym obwodzie, w tym wypadku przedniej części kiosku (czy będzie ona sklejalna, tego jeszcze nie wiem Uśmiech ).

7. Tak stworzone powierzchnie(surface, polysurface) rozwijamy poleceniem unroll developable surface. Gdy program wydali komendę unable to unroll, sugeruję sprawdzić daną powierzchnię poleceniem analyze/surface/curvature analysis. jakiekolwiek zaczerwienie zielonej powierzchni jest przyczyną tego unable... Wtedy należy taką powierzchnię przemodelować-do skutku. Czasem warto poeksperymentować z pojedynczym elementem w osobnym projekcie, ponieważ rhino głupieje w pewnych warunkach. Mnie zdarzyło się to z modelowaniem obła kiosku-po kilkunastu próbach na osobnym modelu znalazłem przyczynę i bezbłędnie stworzyłem powierzchnię we właściwym projekcie.
Rozwinięte powierzchnie zaznaczamy w widoku Top oraz zapisujemy w formacie *.ai poleceniem export selected. Koniecznie zaznaczyć należy opcję skali 1mm=1mm. Przygotowujemy części do druku, otwierając w Corelu(ungroup all, usuwamy zbędne linie), a potem drukujemy do pdf, tak jak w tym oto pliku (wykonanym nota bene przy pomocy świetnego programiku freeware pdfCreator).

http://www.fileden.com/files/2007/9/2/1401865/dyspenser.pdf

W końcu drukujemy nasze wypociny na papierze o gramaturze 160-180 i już możemy cieszyć się pięknym modelem-niestety białym co w przypadku okrętu podwodnego to bluźnierstwo. Wobec tego należy drukować model w odcieniach szarości na czarnym brystolu odpowiedniej gramatury, lub malować czarnym matowym sprayem duplicolor poszczególne elementy przed sklejeniem. Szczegóły powierzchni kadłuba(luki, włazy, otwory zbiorników balastowych) albo pomijamy, albo bawimy się w Rhino.

Mój sposób to wykonanie polecenia edit/split, gdzie wskazując powierzchnię danego segmentu jako obiekt do splitu i odpowiednio umieszczone na kadłubie"pudełko"(odpowiadające wymiarom włazu, luku itp) jako cutting surface otrzymamy piękny zarys wyciętego obszaru na rozwiniętej powierzchni segmentu kadłuba. Przygotowanie do tego widoczne jest na foto nr 3-w konstrukcji kiosku widoczne są "pudełka" które wytną wymagane luki na urządzenia obserwacyjne.

Zapraszam chętnych do sklejenia elementów zamieszczonych w pliku dyspenser.pdf. W pliku tym znajduje się część usterzenia pionowego z dyspenserem anteny holowanej sonaru-nie ma żadnego opisu składania ani rysunku,ale każdy powinien poradzić sobie z tym elementem, oznaczenia powinny wystarczyć. Dodam, że sklejki z ząbkami należy wykonać samodzielnie poprzez odrysowanie krawędzi danej części.

Fakt, że powyższy segment kadłuba ma łączenie z boku a nie od spodu(Rhino tak rozwija segmenty) jest ściśle związany z łączeniem krzywych-jak z tym walczyć dowiecie się z tego forum(dzięki userowi _sea)

http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,74.0.html

Ciąg dalszy nastąpi, a jeśli ktoś z was ma plany Los Angeles, Virginia, Seawolf, Trafalgar, Astute, lub jakieś SSBN(oprócz Typhoon) to podzielcie się-spróbuję zaprojektować kolejną wycinankę.

* naforum1-1.jpg (162.55 KB, 1024x768 - wyświetlony 3405 razy.)

* naforum2-1.jpg (151.76 KB, 1024x768 - wyświetlony 3365 razy.)

* naforum3-1.jpg (125.93 KB, 1024x768 - wyświetlony 3400 razy.)

* naforum4.jpg (136.23 KB, 1024x768 - wyświetlony 3400 razy.)

* DSC04449.jpg (99.13 KB, 800x600 - wyświetlony 3336 razy.)

* naforum0.jpg (54.59 KB, 800x532 - wyświetlony 3402 razy.)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 07:23:48 wysłane przez sea__ » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2007, 07:28:10 »

Ojoj, coś pięknego, gratuluję autorowi i sea__ za ściągniecie wspaniałego tutka i nowego autora na forum !!!

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2007, 07:48:40 »

O super Szok Podoba mi sie ten sposób z wyrysowaniem wręg na podstawie obrysu kadłuba i prostych przecinajacych. Mam jedno pytanie jak program poradził sobie z wykreśleniem wręg pod kioskiem - chodzi mi o te ścięcia na okegach. Może to jest opisane tylko ze ja z polskiej wersji korzystam. Chichot

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
strk
Newbie
*

Reputacja na forum: +5/-0

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 21, 2007, 04:01:10 »

Mam jedno pytanie jak program poradził sobie z wykreśleniem wręg pod kioskiem - chodzi mi o te ścięcia na okegach. Może to jest opisane tylko ze ja z polskiej wersji korzystam. Chichot

Witam.

Gdyby komukolwiek z was udało się wykonać wyoblone przejście w takim elemencie-podzielcie się Duży uśmiech

EDIT:

Sam znalazłem rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2008, 09:57:26 wysłane przez strk » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2007, 09:13:09 »

strk - witamy na forum! i dzięki za tutoriala! Z rozkładaniem, jak i projektowaniem szczegółów w NURBS - to jak z kobietą - powoli, krok po kroku... (:-)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2007, 09:14:55 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2007, 09:36:38 »

strk - dzięki za odpowiedz.

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
strk
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 23, 2007, 11:20:54 »

Korzystając z gościnności niniejszego forum , chciałem zaprezentować finalne zdjęcia projektu 971 Szczuka B, znajdujące się pod tym linkiem:

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=11344

from virtuality to reality  Uśmiech
sea__
Moderator
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« Odpowiedz #7 : Grudzień 23, 2007, 12:10:42 »

Wyszło super Uśmiech Gratulacje.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #8 : Grudzień 23, 2007, 08:45:59 »

Model robi naprawdę wrażenie, gratulacje również.
Ja mam jeszcze pytanie z innej beczki, jak się nazywa ten dodatek, ten gadżet do Visty, który działa jak pasek szybkiego uruchamiania z Mac OS X? Zauważyłem go na Twoim laptopie.

bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0

« Odpowiedz #9 : Grudzień 23, 2007, 09:45:51 »

Świetna praca, także przyłączam się do gratulacji Uśmiech
strk
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 24, 2007, 02:46:27 »

Model robi naprawdę wrażenie, gratulacje również.
Ja mam jeszcze pytanie z innej beczki, jak się nazywa ten dodatek, ten gadżet do Visty, który działa jak pasek szybkiego uruchamiania z Mac OS X? Zauważyłem go na Twoim laptopie.

to mała aplikacja RocketDock, freeware, po polsku. Wyjątkowo sprawne i przydatne narzędzie.

Chciałem jeszcze zaznaczyć, że tutorial zamieszczony tutaj nie jest kompletny- brakuje finalnego rzutu modelu z detalami-cały tutorial jest pod adresem http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=11235

BTW jestem naprawdę zadowolony, że zrobiłem takie małe cacko, a wasze gratki mile łechtają moją próżność  Duży uśmiech Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2007, 03:07:36 wysłane przez strk » Zapisane
strk
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2008, 09:56:02 »

Mam jedno pytanie jak program poradził sobie z wykreśleniem wręg pod kioskiem - chodzi mi o te ścięcia na okegach. Może to jest opisane tylko ze ja z polskiej wersji korzystam. Chichot

Odwołuję swoją poprzednią odpowiedź na twoje pytanie. Rhino doskonale sobie radzi, ale trzeba zmienić sposób tworzenia powierzchni. Otóż zamiast polecenia LOFT należy wykonać polecenie SWEEP 2 RAIL(i później unroll). I tyle. 200% skutecznośći.
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2008, 10:22:39 »

strk - nie wiem na jakim parametrze Loft'a robiłeś powierzchnie, ale przy 'Straight sections' uzyskuje się praktycznie to samo co na Swap 2 Rail. Metoda o tyle wygodniejsza, zwłaszcza przy modelach kartonowych, że znacznie szybsza - możesz w ten sposób zaznaczyć kilka kolejnych przekrojów i jednym kliknięciem Loft stworzyć kilka segmentów. Na podglądzie Loft'a łatwo zauważyć różnicę między standardowym Loft'em, gdzie segmenty będą płynnie przechodzić między sobą, a 'Straight sections' z widocznymi załamaniami Mrugnięcie

strk
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2008, 09:13:14 »

a tutaj kolejna praca w Rh, ukończona.

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=11894&postdays=0&postorder=asc&start=0

pozdrawiam
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 11, 2008, 09:29:00 »

No no, świetny modelik Uśmiech Kiedy będzie można nabyć

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.096 sekund z 20 zapytaniami.