Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak dodać punkt kontrolny na boku powierzchni  (Przeczytany 2512 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
LarryPL
Newbie
*

Reputacja na forum: +2/-0

« : Wrzesień 03, 2007, 11:40:26 »

Witam

Jestem biegłym użytkowikiem Rhino ale nie wiem jednej rzeczy - mianowicie jak i czy jest możliwe by dodać na brzegu przyciętej lub nieprzycietej powierzchni dodatkowy punkt kontrolny, chodzi o ten, ktory m.in. zapalala sie na rogach powierzchni. Mam nadzieje, że wiem o co chodzi.

Cheers

Mama said - be cool.. (F.M. 1991)
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2007, 03:58:27 »

Jeśli chce się dokładnie kontrolować miejsce nowego punktu - można też użyć polecenia Insert Knot na powierzchni, w zależności o jej współrzędnej, albo na U, albo na V.
Możliwości bezpośredniego wstawienia sobie punktu - hmm w NURBS nie tak łatwo. Tak jest w modelowaniu poly. W Nurbsach trzeba tworzyć dodatkowe ispoparmy, a co najciekawsze, te które stają się niepotrzebne (aby zachować geometrię - znikają). Jak się chce więc wprowadzić nowy punkt kontrolny, może się okazać - że jeden lub kilka poprzednich - znikną  Chichot

Niestety wadą NURBS jest to, że raczej należy od razu robić "dobrze" lub zachowywać sobie wszystkie proste lub powierzchnie konstrukcyjne, albo mieć Rhino 4 i historię konstrukcji.

W Was też takie "zimne burze"  ? Co się dzieje z tym klimatem, ludzie...

Jeśli ktoś potrzebuje częstych modyfikacji geometrii na podstawie juz wykonanej, polecam plugin (ale tylko Rhino 4) - T-Splines. Tam jest jazda dowolna bez trzymanki, tak jak w każdym innym edytorze Subdivision Surfaces, czyli dodawanie punktów jest dowolne i do woli (:-)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 04:03:18 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2007, 09:09:17 »

Przeglądając akurat pdfa z tutorialem do T-Splines, o których wspomniałem i wspominam często - natrafiłem na dokładnie problem, o który chodzi. Oto jak prosto zrobić to z T-Splnes i Rhino 4.

* Clipboard04.jpg (75.77 KB, 800x595 - wyświetlony 176 razy.)

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2007, 09:32:35 »

ech.... marzenia ściętej głowy Płacz

na razie człowiek musi sobie radzić z przebudowywaniem powierzchni i modleniem się by nie zwariowała :/

podejmę się zleceń....
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.079 sekund z 19 zapytaniami.