Witaj Jacku, myślę że znalazłem lekarstwo na Twojego globusa
To przystąpmy do sedna sprawy – kulkę wiesz jak zrobić, to nie będę się rozpisywał
Pokaże ci jak nałożyć linie podziału na kulę i ,a następnie – pociąć ją i rozwinąć całość na płaszczyźnie z tymi liniami.
Jak już masz kule, to należy wyrysować krzywe w zależności od tego na ile segmentów ma być podzielona Twoja kula. Ja przyjąłem że potniemy ja co 20 stopni. Myślę że to wystarczająca ilość segmentów do wykonania globusa, Ale jak chcesz dokładnie, to potem sobie to zmienisz .
1. Rysujemy kule i dwie krzywe odchylone od siebie o
20o i rzutujemy na kule (rys.1)
2. Z krzywych, które zostały rzutowane robimy 1 z 18 powierzchni za pomocą opcji
Wyciągnięcie po Profilach i usuwamy wszystkie cztery krzywe (rys. 2).
3. Teraz włączamy opcję
Obróć 2D, zaznaczamy centrum obrotu 1/18 ścianki i w wierszu poleceń wpisujemy literkę
k (kopiuj) (rys. 3).
4. Następnie wpisujesz w wierszu poleceń kąt o jaki ma być obrócona każda kolejna skopiowana ścianka – wystarczy ze będziesz wpisywał kolejne cyfry dodając przesunięcie, czyli zaczynasz od
20, a dalej
40, 60, 80, 100, 120 itd. (rys. 4).
5. Usuwasz kule i zostają same powierzchnie rozwijalne (rys. 5).
6. Teraz kreślimy krzywa w obrębie kuli i rzutujemy ją na powierzchnie, wszystkie lub tylko wybrane (rys. 6).
7. Wybieramy opcje
Rozwiń Rozwijalna Powierzchnie, zaznaczamy powierzchnie i krzywe, które zostały na nią rzutowane (rys. 7).
8. Rozwinięcie przebiegło pomyślnie z wszystkimi krzywymi które znalazły się na ściance (rys. 8 ).
9. Następnie stosujemy opcje
Dubluj granicę dla rozwiniętej już ścianki, usuwamy siatkę i zostają nam krzywe które nas najbardziej interesują (rys.9 i 10)
10. Teraz trzeba zastosować te same czynności dla wszystkich ścianek i poukładać je koło siebie, a dale to już eksport do odpowiedniego programu graficznego i drukować.
Niestety nie wiem jak zrobić to z teksturą ale myślę że można połączyć te wszystkie powierzchnie w jedna całość - przed rozwinięciem, oteksturować, a następnie wyodrębnić każdą z nich i rozwinąć – czy to zadziała , nie wiem.
Pozdrawiam