robertrobo
Jr. Member

Reputacja na forum: +19/-10
|
 |
« : Lipiec 24, 2007, 10:42:59 » |
|
Mam np dużą ilość warstw i przy kasowaniu muszę każdą z osobna potwierdzić, że chcę ją skasować. Czy można to gdzieś przestawić bo jest to męczące? Wydaje mi się że w rhino 2 nie było tego problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0
LAST CAT STANDING
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2007, 11:03:32 » |
|
Hmmm wprawdzie używam R3, ale może Ci to w czymś pomoże... Klikasz PPM na warstwach (na dole ekranu), wyskoczy okienko - zaznaczasz sobie z wciśniętym CTRL warstwy do usunięcia, DEL i kasuje wszystkie od razu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2007, 11:13:57 » |
|
Dokładnie jak napisał Havoc - albo prawy mysz na statusie warstw, albo z menu Edit -> Layers -> Edit Layers i teraz jeśli wciskamy CTRL to możemy wybierać sobie warstwy do skasowania niekoniecznie leżące sąsiadująco, a jeśli z SHIFTem, to można klikając na pierwszą i ostatnią - zaznaczyć wszystkie od razu lub od kilka od jakiejś konkretnej
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
robertrobo
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2007, 11:22:31 » |
|
co to jest ppm? używam polskiej wersji. Ja na okienku z warstwami właśnie klikam z ctrl kilka warstw i del. i wtedy pyta o każdą warstwę z osobna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2007, 11:39:32 » |
|
ppm - o ile ja dobrze rozumiem, to jest prawy klawisz myszki, jak go wciśniesz na dole, na warstwach, otworzy się okno z panelem edycji warstw. Co do pytania za każdym razem - jeśli warstwa nie jest pusta - będzie zawsze pytał, może w opcjach gdzieś można to wyłączyć, ale nie pamiętam.
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0
LAST CAT STANDING
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2007, 11:51:06 » |
|
PPM - prawy przycisk myszy LPM - lewy przycisk myszy lub z angielskiego: LMB - left mouse button MMB - middle mouse button RMB - rigt mouse button to tak na przyszłość dla potomnych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robertrobo
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2007, 12:04:20 » |
|
hehe  . Jakoś nie wpadłem na to. Właśnie tak robię ale jest tak jak odyniec pisze. Szukałem i nie znalazłem. Ale WD za dobre chęci. ------- WD - wielkie dzięki lub z angielskiego TJ - thenk ju 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2007, 11:14:23 » |
|
ja sobie ułatwiam na tyle, że po prawej stronie mam na stałe wyciągnięte okna warstw i właściwości obiektu - tak mnie mój sensei (  ) nauczył, i tak jest wygodnie  . a z drugiej strony w osobistym menu wyciągłem sobie na stałe klawisz czyszczenia nieużywanych warstw i bloków 
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
robertrobo
Jr. Member

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2007, 07:55:37 » |
|
dzieki ja sobie juz robie tak ze wybieram elementy do skasowania, dalej przycisk pokaz warstwy elementow, kasuję elementy, kasuję warstwy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|