Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kasowanie warstw  (Przeczytany 1456 razy)
robertrobo
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +19/-10

« : Lipiec 24, 2007, 10:42:59 »

Mam np dużą  ilość warstw i przy kasowaniu muszę każdą z osobna potwierdzić, że chcę ją skasować. Czy można to gdzieś przestawić bo jest to męczące? Wydaje mi się że w rhino 2 nie było tego problemu.

HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2007, 11:03:32 »

Hmmm wprawdzie używam R3, ale może Ci to w czymś pomoże... Klikasz PPM na warstwach (na dole ekranu), wyskoczy okienko - zaznaczasz sobie z wciśniętym CTRL warstwy do usunięcia, DEL i kasuje wszystkie od razu.

Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2007, 11:13:57 »

Dokładnie jak napisał Havoc - albo prawy mysz na statusie warstw, albo z menu Edit -> Layers -> Edit Layers i teraz jeśli wciskamy CTRL to możemy wybierać sobie warstwy do skasowania niekoniecznie leżące sąsiadująco, a jeśli z SHIFTem, to można klikając na pierwszą i ostatnią - zaznaczyć wszystkie od razu lub od kilka od jakiejś konkretnej

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
robertrobo
Jr. Member
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2007, 11:22:31 »

co to jest ppm? używam polskiej wersji. Ja na okienku z warstwami właśnie klikam z ctrl kilka warstw i del. i wtedy pyta o każdą warstwę z osobna.

Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2007, 11:39:32 »

ppm - o ile ja dobrze rozumiem, to jest prawy klawisz myszki, jak go wciśniesz na dole, na warstwach, otworzy się okno z panelem edycji warstw.
Co do pytania za każdym razem - jeśli warstwa nie jest pusta - będzie zawsze pytał, może w opcjach gdzieś można to wyłączyć, ale nie pamiętam.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2007, 11:51:06 »

PPM - prawy przycisk myszy
LPM - lewy przycisk myszy

lub z angielskiego:

LMB - left mouse button
MMB - middle mouse button
RMB - rigt mouse button

to tak na przyszłość dla potomnych

robertrobo
Jr. Member
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2007, 12:04:20 »

hehe Duży uśmiech. Jakoś nie wpadłem na to. Właśnie tak robię ale jest tak jak odyniec pisze. Szukałem i nie znalazłem.

Ale WD za dobre chęci.

-------

WD - wielkie dzięki

lub z angielskiego

TJ - thenk ju  Chichot  Język

kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2007, 11:14:23 »

ja sobie ułatwiam na tyle, że po prawej stronie mam na stałe wyciągnięte okna warstw i właściwości obiektu - tak mnie mój sensei ( Mrugnięcie ) nauczył, i tak jest wygodnie Uśmiech .
a z drugiej strony w osobistym menu wyciągłem sobie na stałe klawisz czyszczenia nieużywanych warstw i bloków  Chichot

podejmę się zleceń....
robertrobo
Jr. Member
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2007, 07:55:37 »

dzieki ja sobie juz robie tak ze wybieram elementy do skasowania, dalej przycisk pokaz warstwy elementow, kasuję elementy, kasuję warstwy Mrugnięcie

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.064 sekund z 18 zapytaniami.