Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kopułka, potrzebna pomoc  (Przeczytany 441 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mker
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« : PaĹşdziernik 09, 2011, 10:54:04 »

witam, chciałbym stworzyć kopułkę jak na zamieszczonym obrazku, podstawa nieregularna-eliptyczna, profil który odda nam kształt kopuły utworzony z krzywej. Niestety nie mam pomysłu jak to wykonać. Proszę o wszelkie sugestie.

* kopuła.jpg (202.23 KB, 793x720 - wyświetlony 42 razy.)
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 10, 2011, 10:18:36 »

na przykład: rail revolve, sweep 1 rail, surface from network of curves. zależy jakich właściwości potrzebujesz.

podejmę się zleceń....
mker
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 11, 2011, 10:33:26 »

na kolegę zawsze można liczyć, przerobiłem funkcję które mi podałeś i znalazłem jeszcze inny sposób na powyższy temat, mianowicie funkcja "wyciągnięcie po 2 ścieżkach" tak jak na rysunku, wielkie dzięki za pomoc i świerze spojrzenie

* kopułka1.jpg (231.46 KB, 1071x735 - wyświetlony 38 razy.)
mker
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 11, 2011, 11:03:10 »

mam jeszcze pytanie odnośnie wygładzania powierzchni, wykonując taką kopułkę wyciągnięciem po dwóch ścieżkach oraz zaznaczając krzywe przekroju poprzecznego jak na rysunku uzyskujemy pofałdowaną powierzchnię, jakimi metodami mógłbym wygładzić powierzchnię: czy przebudować model zaznaczając większa ilość punktów i bawić się w ich przesuwanie? a może wstawić gęściej w mniejszych odległościach te krzywe przekroju a może są inne funkcje do tego przeznaczone. Prawdę mówiąc jest to trochę dziwne że nie tworzy się  od razu powierzchnia gładka ale widocznie tak ma być. Proszę o kilka zdań sugestii.

* kopułka2.jpg (147.68 KB, 778x758 - wyświetlony 43 razy.)
mker
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 12, 2011, 10:11:03 »

również mam pewien problem z ujednoliceniem płaszczyzny, element składa się z dwóch części jak na rysunku między jedną a drugą częścią widoczne jest załamanie (w analizie powierzchni - zebra jest to dobrze widoczne). Czy Rhino posiada funkcje ujednolicenia lub uśrednienia powierzchni tak by mogła ona przejść gładko bez załamania?

* KOPUŁKA3.jpg (44.45 KB, 830x475 - wyświetlony 36 razy.)
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 13, 2011, 12:53:14 »

co do pierwszego problemu - jest polecenie przebudowy powierzchni - Rebuild Surface. manipulując ilością punktów kontrolnych i stopnia możesz sobie wygładzić powierzchnię.
co do drugiego postu - przejrzyj polecenia które masz pod ikonką Surface Tools. Match Surface i Merge Surfaces podpowiem...

podejmę się zleceń....
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.091 sekund z 19 zapytaniami.