Zaloguj się lub zarejestruj. 12 Sierpień 2020, godz.17:03

Autor Wątek: komp odpala po 20 min  (Przeczytany 2601 razy)

Offline skalanya

  • Specjalista
  • ****
  • Wiadomości: 265
  • Reputacja na forum: +19/-0
    • Skalany Architects
komp odpala po 20 min
« dnia: 03 Styczeń 2011, godz.07:03 »
Witam

Mam taką ciekawą sprawę z kompem. Pytanie czy ktoś miał kiedyś coś podobnego.

Wyłacze listwę i po wróceniu do domu włączam i nic ;/ Komp postoi podpięty do sieci jakieś 30 min i wtedy odpali. Czy może to być wina zasilacza (OCZ ModXstream 900W SLI) czy czegoś innego. Listwa jest ok bo po podpięciu do sieci bez listwy zachowuje się tak samo.
To wygląda tak jakby miał naładować sobie jakiś akumulatorek do rozruchu:)

Pozdrawiam Andrzej

botak

  • Gość
Odp: komp odpala po 20 min
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Styczeń 2011, godz.11:43 »
Może to jest ten moment, kiedy sprzęt zyskuje inteligencję.
Wie, że niezbyt rozsądnie po przyjściu do domu to iść do komputera - dozuje Ci rozrywkę :)

Sorki, nie mogłem się powstrzymać :)

a tak na poważnie, to dla komputera niezbyt to dobre odcinać go całkowicie od sieci.
Może faktycznie bateryjka lub jakieś kondensatory muszą się naładować.
Podepnij pod jakiś inny zasilacz i zobacz co się stanie (ale to pewnie już wykombinowałeś sam)

ze znalezionych w sieci rozwiązań przy podobnym problemie:
1. Bad power switch. Swap the power and reset switch leads. If the reset button works to power up the system, than all you need is a new momentary switch.
2. Bad power supply. Either the 5 V standby is weak, or the system does not get a power good signal at the start. Try a different power supply.
3. Bad power control circuit on the motherboard. While not common, these circuits can fail. If it's not the power switch or the motherboard, then all that is left is the motherboard.
4. Weak CMOS battery can cause some strange things including power on problems.

Offline sea__

  • Forum Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 613
  • Reputacja na forum: +132/-0
  • gg 444625
Odp: komp odpala po 20 min
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2011, godz.10:59 »
No Nowy Rok i nowe problemy.., ciekawą sytuację masz. Obejrzyj  płytę główną, czy nie masz spuchniętego jakiegos kondensatora, albo innej anomali. Zmierz jak możesz napięcie na bateryjce CMOS (3V). Popraw wszystkie wtyki w komputerze. Jak umiesz i się nie boisz to wystartuj komputer na krótko (zwierając piny na płycie).