Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc.  (Przeczytany 481 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
-=wojcio=-
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-2

« : Styczeń 05, 2010, 07:33:48 »

Witam kolegów.
Mam mały problem, który może uda mi się rozwiązać za waszym pośrednictwem.
Z istniejacej płaszczyzny wydzieliłem krawędź narzędziem: Duplikuj krawędź.
Zależy mi aby wyznaczyć na tej wydzielonej krawędzi punkty, które bedą w określonej długości od siebie.
Próbowałem narzedziem dzielenia odcinka, ale pierwszy punkt jest oddalony od punktu bazowego (u mnie jest to P1) o jakąś dziwną odległość.
Zależy mi na tym aby ostatni odcinek dzielonej krawędzi był wynikowy. Może ktoś spotkał się z jakimś dodatkiem.
Bardzo proszę o pomoc.

* R1.jpg (146.84 KB, 1622x910 - wyświetlony 59 razy.)
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2010, 08:39:30 »

dodatek nazywa się rhino Mrugnięcie a poważnie - wystarczy Ci tu chyba standardowe Array along Curve
na krzywej z powielonej krawędzi umieszczasz jakiś punkt/inną krzywą etc., dajesz Array along Curve z zaznaczeniem odległości między poszczególnymi punktami (tudzież ile tych punktów ma się tam znaleźć)... i wsjo Uśmiech

Jarek
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +146/-0

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2010, 05:01:40 »

Jezeli dobrze rozumiem, to wystarczy, ze po zduplikowaniu odwrocisz kierunek krzywej ( _Flip ) - odcinek wynikowy zawsze pozostaje na koncu.

Inna rzecz, ze polecenie dzielenia krzywej na punkty w Rhino ( _Divide ) zachowuje rowne odcinki, ale dlugosci krzywej, a nie pomiedzy punktami, wiec jezeli dzielisz po luku, to odcinki krzywej beda rowne, ale odleglosci miedzy punktami juz nie.

W pluginie PanelingTools dla Rhino znajduje sie polecenie: ptDivideCurveByDirectDistance, ktore dzieli krzywe zachowujac dokladne odleglosci miedzy PUNKTAMI.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.057 sekund z 19 zapytaniami.