maciek82
Newbie
Reputacja na forum: +0/-0
|
 |
« : Listopad 08, 2009, 01:50:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2009, 02:32:38 » |
|
Połącz te wszystkie elementy w jeden i zamiast filletowania powierzchni, użyj filletowania krawędzi _FilletEdge Ta komenda pozwala na wybranie ciągu krawędzi, a nie tylko pojedynczych powierzchni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciek82
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2009, 03:16:25 » |
|
Wlasnie polaczylem wszystkie elementy wedlug wskazowek i mimo ustalenia takiego samego promienia po zaznaczeniu wszystkich krawedzi powstaje takie cos:   Czy wie ktos moze co moze byc tego przyczyna?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 03:55:23 wysłane przez maciek82 »
|
|
|
|
|
|
maciek82
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2009, 04:23:53 » |
|
Nie do konca o to chodzi... prosze spojrzec na pierwsze dwa zdjecia gotowego modelu. Cala powierzchnia miedzy skrzydlem a kadlubem jest pozaokraglana bez zadnych widocznych krawedzi. Filletowanie wydaje mi sie byc dobrym pomyslem ale pojawiaja mi sie problemy z wyborem promienia. Daje ten sam na dwoch koncach krawedzi a mimo tego koncowy rezultat pokazuje rozne promienie (szerokosci zaokraglen). Moze to powinna byc jakas osobna funkcja filletowania po lukach i to pod roznymi katami? Chodzi mi o to ze nie dosc ze sama krawedz do filletowania idzie po luku to kat powierzchni przylegajacych zmienia sie nieproporcjonalnie na calej dlugosci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2009, 04:34:05 » |
|
W tej chwili to masz problem nie z filletowaniem tylko z powierzchniami. Ten element który będzie łączył się ze skrzydłem jest teraz zbudowany z 100 powierzchni. dlaczego? Zobacz jak czysto jest to wykonane u Marka. Jak będziesz miał takie dwie ładne powierzchnie połączone ze sobą, to nie będzie żadnego problemu z filetowaniem krawędzi o którym pisałem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciek82
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 05:13:36 » |
|
Dzieki za rade... wlasciwie to juz wczesniej sobie z tego zdalem sprawe, ale myslalem ze mozna to jakos obejsc. Sprobuje zaraz to naprawic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2009, 05:21:20 » |
|
Mo i masz chyba zły kształt tego łącznika ze skrzydłem. Nie powinien się on rozszeżać w kierunku kadłuba?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciek82
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2009, 05:39:19 » |
|
Wlasnie probuje to zrobic tak jak radziles. Niestety ciagle mam ten sam problem - po stworzeniu powierzchni (przez wyciagniecie po profilach) w momencie gdy chce uzyc funkcji fillet, obiekt znowu jest podzielony na wiele mniejszych. Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje - tym bardziej ze jezeli chce zaznaczyc obiekt, jest mozliwosc chwycenia calego naraz. Co do laczenia za skrzydlem, to myslalem ze uda mi sie to uzyskac poprzez funkcje wyfiletowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2009, 06:08:17 » |
|
profil przekroju skrzydła/łącznika ma być jedną zamkniętą krzywą. Twój jest złożony z wielu odcinków.
Możesz użyć opcji przebudowania krzywej, ale najlepiej jest narysować profil jeszcze raz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 08, 2009, 07:20:11 » |
|
...Dodać kilka uchwytów, promień przy krawędzi spływu nie powinien być większy do promienia tejże krawędzi...
Ale pięknie powiedziane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 08, 2009, 08:02:31 » |
|
Ja wiem o co chodzi  A moja wypowiedź nie była ironiczna  Twoja wypowiedź naprawdę mi się podobała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciek82
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 08, 2009, 08:03:08 » |
|
narazie dzieki za odpowiedzi :-) a tak naprawde to choc glupio mi sie przyznac to zalozylem konto w swoim imieniu ale tak neprawde to moja zonka robi dla mnie projekt w rhino poniewaz ja nie mam zielonego pojecia o programach 3d , wiec teraz Ona bedzie kontynuowac watek :-) Od siebie dodam ze projekt ma sluzyc do wykonania pozniejszego kopyta formy negatywowej do zrobienia modelu....pozdrawiam - Maciek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 08, 2009, 10:01:21 » |
|
No to z grubej rury zaczynacie  Pozdrowienia dla małżonki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maciek82
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2009, 03:45:57 » |
|
Witam ponownie. Pojawil mi sie kolejny problem. Otoz wykonalam wszystko jeszcze raz, jednek nadal nie jestm w stanie wyfiletowac krawedzi laczenia skrzydla z kadlubem. Polaczylam wszystkie elementy razem, jednak krawedz znowu sklada sie z wielu czesci. Czy jest jakas inn matoda wyfiletowania tego odcinka? Dodam tylko ze powierzchnie skrzydla utworzylam uzywajac funkcji wyciagniecia po profilach wiec krawedz zostala utworzona automatycznie. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 03:48:48 wysłane przez maciek82 »
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 19, 2009, 04:50:55 » |
|
z ilu podkrzywych zbudowane są krzywe które posłużyły wam do stworzenia skrzydła?
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
|