Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z filetowaniem modelu szybowca  (Przeczytany 2676 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
maciek82
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« : Listopad 08, 2009, 01:50:46 »

Witam, jestem w trakcie projektowania modelu szybowca w 3d i stanąłem w martwym punkcie. Przegladnalem chyba wszystkie watki z tego dzialu ale nie znalazłem podobnego problemu wiec założyłem nowy temat. W jaki sposób można wyfilletowac zaznaczona krawędź jeżeli model jest zbudowany z polipowierzchni?  Moj problem polega  na tym ze program automatycznie dzieli mi powierzchnie skrzydla na kilka elementow. Nawet po probie polaczenia gdy wybieram funkcje fillet jestem w stanie zaznaczyc tylko niewielka czesc wypustu z kadluba do laczenia skrzydla.  Może istnieje jakis inny sposób obrobki tego fragmentu?  Dwa pierwsze zdjecia pokazuja model laminatowy szybowca i jak to powinno wyglądać.

botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2009, 02:32:38 »

Połącz te wszystkie elementy w jeden i zamiast filletowania powierzchni, użyj filletowania krawędzi _FilletEdge
Ta komenda pozwala na wybranie ciągu krawędzi, a nie tylko pojedynczych powierzchni.

www.botak.pl - portfolio
maciek82
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2009, 03:16:25 »

Wlasnie polaczylem wszystkie elementy wedlug wskazowek i mimo ustalenia takiego samego promienia po zaznaczeniu wszystkich krawedzi powstaje takie cos:

Czy wie ktos moze co moze byc tego przyczyna?
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 03:55:23 wysłane przez maciek82 » Zapisane
maciek82
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2009, 04:23:53 »

Nie do konca o to chodzi... prosze spojrzec na pierwsze dwa zdjecia gotowego modelu. Cala powierzchnia miedzy skrzydlem a kadlubem jest pozaokraglana bez zadnych widocznych krawedzi. Filletowanie wydaje mi sie byc dobrym pomyslem ale pojawiaja mi sie problemy z wyborem promienia. Daje ten sam na dwoch koncach krawedzi  a mimo tego koncowy rezultat pokazuje rozne promienie (szerokosci zaokraglen). Moze to powinna byc jakas osobna funkcja filletowania po lukach i to pod roznymi katami? Chodzi mi o to ze nie dosc ze sama krawedz do filletowania idzie po luku to kat powierzchni przylegajacych zmienia sie nieproporcjonalnie na calej dlugosci.
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2009, 04:34:05 »

W tej chwili to masz problem nie z filletowaniem tylko z powierzchniami.
Ten element który będzie łączył się ze skrzydłem jest teraz zbudowany z  100 powierzchni. dlaczego?
Zobacz jak czysto jest to wykonane u Marka.
Jak będziesz miał takie dwie ładne powierzchnie połączone ze sobą, to nie będzie żadnego problemu z filetowaniem krawędzi o którym pisałem

www.botak.pl - portfolio
maciek82
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 05:13:36 »

Dzieki za rade... wlasciwie to juz wczesniej sobie z tego zdalem sprawe, ale myslalem ze mozna to jakos obejsc. Sprobuje zaraz to naprawic.
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2009, 05:21:20 »

Mo i masz chyba zły kształt tego łącznika ze skrzydłem.
Nie powinien się on rozszeżać w kierunku kadłuba?

www.botak.pl - portfolio
maciek82
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2009, 05:39:19 »

Wlasnie probuje to zrobic tak jak radziles. Niestety ciagle mam ten sam problem - po stworzeniu powierzchni (przez wyciagniecie po profilach) w momencie gdy chce uzyc funkcji fillet, obiekt znowu jest podzielony na wiele mniejszych. Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje - tym bardziej ze jezeli chce zaznaczyc obiekt, jest mozliwosc chwycenia calego naraz. Co do laczenia za skrzydlem, to myslalem ze uda mi sie to uzyskac poprzez funkcje wyfiletowania.
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2009, 06:08:17 »

profil przekroju skrzydła/łącznika ma być jedną zamkniętą krzywą.
Twój jest złożony z wielu odcinków.

Możesz użyć opcji przebudowania krzywej, ale najlepiej jest narysować profil jeszcze raz.

www.botak.pl - portfolio
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #9 : Listopad 08, 2009, 07:20:11 »

...Dodać kilka uchwytów, promień przy krawędzi spływu nie powinien być większy do promienia tejże krawędzi...

Ale pięknie powiedziane Uśmiech

www.botak.pl - portfolio
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #10 : Listopad 08, 2009, 08:02:31 »

Ja wiem o co chodzi Chichot
A moja wypowiedź nie była ironiczna Chichot Twoja wypowiedź naprawdę mi się podobała Chichot

www.botak.pl - portfolio
maciek82
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 08, 2009, 08:03:08 »

narazie dzieki za odpowiedzi  :-)   a tak naprawde to choc glupio mi sie przyznac to zalozylem konto w swoim imieniu ale tak neprawde to moja zonka robi dla mnie projekt w rhino poniewaz ja nie mam zielonego pojecia o programach 3d , wiec teraz Ona bedzie kontynuowac watek :-) Od siebie dodam ze projekt ma sluzyc do wykonania pozniejszego kopyta formy negatywowej do zrobienia modelu....pozdrawiam - Maciek
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #12 : Listopad 08, 2009, 10:01:21 »

No to z grubej rury zaczynacie Uśmiech
Pozdrowienia dla małżonki Uśmiech

www.botak.pl - portfolio
maciek82
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2009, 03:45:57 »

Witam ponownie. Pojawil mi sie kolejny problem. Otoz wykonalam wszystko jeszcze raz, jednek nadal nie jestm w stanie wyfiletowac krawedzi laczenia skrzydla z kadlubem. Polaczylam wszystkie elementy razem, jednak krawedz znowu sklada sie z wielu czesci. Czy jest jakas inn matoda wyfiletowania tego odcinka? Dodam tylko ze powierzchnie skrzydla utworzylam uzywajac funkcji wyciagniecia po profilach wiec krawedz zostala utworzona automatycznie.

« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 03:48:48 wysłane przez maciek82 » Zapisane
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #14 : Listopad 19, 2009, 04:50:55 »

z ilu podkrzywych zbudowane są krzywe które posłużyły wam do stworzenia skrzydła?

podejmę się zleceń....
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.063 sekund z 19 zapytaniami.