Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z renderowaniem wymiarów  (Przeczytany 3692 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lenink
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« : PaĹşdziernik 13, 2009, 04:35:09 »

Mam problem z renderowaniem wymiarów. Polega on na tym, że na renderingu widoczne są linie wymiarowe i strzałki, natomiast brakuje wartości wymiaru. Tak samo jest w widoku "rendered viewport" i "shaded viewport". Co więcej, w widoku wireframe wymiary są jak najbardziej poprawnie wyświetlane (linie wymiarowe, strzałki, wartości). Przeszukałem już wszystkie ustawienia wyświetlania (albo prawie wszystkie, bo może o czymś nie wiem), nie wiem czy problem tkwi w Rhino czy coś na poziomie Windowsa jest nie tak. Dodam, że odinstalowałem i zainstalowałem ponownie Rhino i dalej jest tak samo (flamingo, treefrog i rhino render nie renderują mi wartości wymiarów). Dziwny problem, pracuję już kilka lat na tym programie i pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Może ktoś ma pomysł jak z tego wybrnąć?
sea__
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 13, 2009, 11:39:30 »

Hej, proponuję pogrzebać w opcjach Rhino Render - renderuj wymiary i tekst. Po zaznaczeniu  tej opcji  przykładowy render wygląda tak jak  poniżej. No chyba że u Ciebie nawet z ta opcja nie pokazuje wartosci to wtedy mamy problem...

* 1.jpg (11.69 KB, 505x470 - wyświetlony 113 razy.)
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 14, 2009, 12:34:13 »

a ja mam takie pytanie uzupełniające - czy wymiary (albo format wymiarowania) pochodzą z rhino? oraz przy okazji czy nie zostały rozbite na części pierwsze Co?

podejmę się zleceń....
lenink
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 14, 2009, 09:09:05 »

W załączniku dorzucam widoki: wireframe viewport, shaded viewport, rendered viewport.

Wymiary są w standardowym formacie Rhino i w żaden sposób ich nie rozbijałem. Ale wydaje mi się, że to może być problem na poziomie windowsa. Rhino przeinstalowałem już ze trzy razy i nic się nie zmieniło. Przed ostatnią instalacją wyczyściłem dodatkowo w windowsie (wydaje mi się, że wszystkie) rejestry dotyczące Rhino, McNeel, ale to też nic nie dało.

W "Document Properties" - "Rhino Render" - mam zaznaczoną opcję "Render dimensions and text".
W "Rhino Options" - "Display" - w zakładce "Rendered viewport options" mam zaznaczoną opcję "Display dimensions, annotations and text"

* 01.jpg (79.5 KB, 1466x789 - wyświetlony 143 razy.)

* 02.jpg (65.2 KB, 1466x789 - wyświetlony 142 razy.)

* 03.jpg (50.59 KB, 1466x789 - wyświetlony 140 razy.)
sea__
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 14, 2009, 10:04:22 »

To mamy zagadkę..a spróbuj może zmienić styl wymiarowania.. albo zainstalować aktualny SR może to co da..
lenink
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2009, 06:24:26 »

Ostatecznie przeinstalowałem system w kompie i zainstalowałem Rhino jeszcze raz i teraz wszystko pracuje jak należy. Przyczyną był więc jakiś błąd windowsa xp, ale nawet nie starałem się tego zlokalizować. Tym bardziej, że reinstalacja windowsa i tak była już w planie. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.096 sekund z 19 zapytaniami.