Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Shipbuilding i Rhino  (Przeczytany 1776 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bTree
Full Member

Reputacja na forum: +45/-0

« : Luty 22, 2008, 12:09:42 »

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem właśnie na spotkaniu w Nicei nt. projektowania statków. Organizatorem jest firma Shipconstructor.
Piszę o tym dlatego, że jedynym polecanym programem współpracującym w modelowaniu do swojego produktu uczynili właśnie Rhino !
W najnowszej wersji SC 2008 jest nawet osobny interfejs do wczytywania plików .3dm. 

Jak więc widać, Rhino po cichu może, ale w wielkim stylu zdobywa sobie rynek i to nie jakaś drogą reklamą, ale jakością!

pozdrawiam z Nicei Uśmiech
bTree

PS. Jest prawie 20 stopni - wiosna w lutym :-)
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2008, 12:28:03 »

Miło czytać takie rzeczy, dzięki za podzielenie się tą informacją  Chichot
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2008, 12:28:17 »

Zazdroszczę wyjazdu. To dobra wiadomość, szczególnie, że firma ta nie od dziś przecież jest związana z Rhino (np. śp. Expander do Rhino 3)
Zrób kilka zdjęć  Duży uśmiech i przywieź tonę ulotek .

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
bTree
Full Member

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2008, 02:51:09 »

Właśnie nie rozumiem, dlaczego zrezygnowali z Expander'a dla Rhino... Nie udało mi się niestety o to zapytać.
Ale za to porozmawiałem z ludźmi z całej Europy z branży "stoczniowej".
Większość (tak dobre 85%) używa Rhino w mniejszym lub większym stopniu. W wielu przypadkach w Rhino modelowane jest całe wyposażenie pokładowe, liczone masy elementów, etc.
Jeśli kiedyś doczekamy się tworzenia list materiałowych w Rhino, to stanie się ono zapewne jednym z podstawowych programów wspomagania projektowania statków.

pozdrawiam.
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2008, 03:58:06 »

Miło poczytać takie słowa. Ja myślę, że kwestia list materiałowych i w ogóle lepszego zarządzania projektem, to tylko pytanie kiedy, a nie czy w ogóle. Taka jest jedynie słuszna wersja wydarzeń  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
rhinopiryna
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2009, 11:26:12 »

listy materiałowe to żaden problem, brak parametryczności w Rhino to jest problem
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 13, 2009, 12:43:50 »

to by trzeba pisać program od nowa....
czyli najwcześniej w r6  Zawstydzony

podejmę się zleceń....
bTree
Full Member

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2009, 12:16:49 »

Witam,

z informacji z centrali wynika, że parametryczności nie będzie. Rhino określiło się jako modeler.
Natomiast nie zgodzę się, że brak list materiałowych to nie problem. Dla mnie (i podejrzewam, że także osób związanych z branżą morską) to niestety spory minus programu.
Były owszem próby (QWeight i Qprofile), ale średnio udane. Częściowo temat uzupełnia Orca, ale właśnie częściowo.

pozdrawiam,
bTree

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.201 sekund z 20 zapytaniami.