Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Bryły obrotowe?  (Przeczytany 1159 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
milczar
Newbie
*

Reputacja na forum: +1/-0

« : Lipiec 08, 2009, 03:14:03 »

Czy można wykonać w Rihno bryłę poprzez obrót krzywej lub płaszczyzny?  ???Jestem początkującym użytkownikiem i może mi umknęła jakaś opcja do wykonania takiej bryły. Smutny
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2009, 03:26:35 »

Revolve i Rail Revolve
wpisz to w helpa i wszystko będziesz wiedział

www.botak.pl - portfolio
pergamin
Newbie
*

Reputacja na forum: +9/-0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2009, 02:48:44 »

może załączony  screan Ci pomoże?

* REVOLTE.jpg (259.31 KB, 822x513 - wyświetlony 74 razy.)
milczar
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2009, 04:17:20 »

Spoko Uśmiech udało się. Mam jednak teraz większy problem, mianowicie : po obróceniu krzywej otrzymałem coś w rodzaju żarówki. Umieszczam ją w sześcianie (solid) i chcę ją od niego odjąć ( nie działa dopóki nie zamienię żarówki na solid). Po operacji odejmowania model zmienia się z bryły w siatkę. Problem polega na tym, że nie mogę tak powstałej bryły przeciąć płaszczyzną (wykonuję model 2-połówkowej formy do odlewania ceramiki). Czy można w jakiś prosty sposób wrócić z siatki do bryły lub powierzchni?  Co? Smutny
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 05:22:03 »

a nie łatwiej zrobić tak, że od połowy bryły która będzie formą odejmujesz połowę "tego czegoś w rodzaju żarówki" Mrugnięcie a później robisz drugą połowę formy przez lustrzane odbicie? i tak efekt będzie ten sam a nie musisz korzystać z opcji które robią w efekcie siatki poligonowe....

o to ci chodzi? Mrugnięcie

podejmę się zleceń....
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2009, 10:31:49 »

Problem masz z dwóch powodów:
1. Nie ma możliwości odjęcia od jednej bryły drugiej bryły kiedy jedna zawiera się w całości w drugiej.
Wynika to z tego, że w Rhino nie ma "prawdziwych" brył, są tylko zamknięte powierzchnie.
2. Siatkę otrzymujesz prawdopodobnie w momencie jak to określiłeś: (...nie działa dopóki nie zamienię żarówki na solid).
Jak zamieniasz "żarówkę" na solid?

Rozwiązanie:
1. Posłuchaj kruka Uśmiech
Ale... co jeśli mamy dwie części formy które nie są symetryczne?
Pierwsze trzeba stworzyć sobie "niewyciętą" formę, czyli dwie połówki szcześcianu czy prostopadłościanu.
Potem w tym umieścić w odpowiedni sposób model i dopiero odciąć od każdej części naszą bryłkę.

W moim rozwiązaniu jest taka przewaga, że możesz sobie stworzyć dwie połówki poważnej pustej formy z wszystkimi otworami technologicznymi, jakimiś tam wargami pozycjonującymi itp. ale oczywiście bez wyciętego w niej modelu.
A potem już nie musisz się za bardzo przejmować formą. Tworzysz model do odlewu, układasz w modelu formy, wycinasz co trzeba, i tak za każdym razem... Oczywiście jeśli rozmiar formy będziesz miał zawsze taki sam Uśmiech

www.botak.pl - portfolio
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2009, 09:57:01 »

no cóż - ja podałem odpowiedź na zadany problem Język
czy będzie to odlew asymetryczny czy o bardzo złożonym kształcie to wystarczy tylko sie zastanowić jak rozwiązać dany przypadek. co i tak odlewnik robi szykując sobie formę w sposób bardziej tradycyjny Mrugnięcie jedyne o czym należy pamiętać to to, że Rhino operuje powierzchniami a nie wypełnionymi obiektami fizycznymi i by robić jakieś operacje "logiczne" obiekty muszą sie w jakiś sposób przecinać.

podejmę się zleceń....
milczar
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2009, 03:13:11 »

Niezmierne dzięki Uśmiech Duży uśmiech podpowiedzi bardzo pomoce  Uśmiech dzięki. Myślę, że w przyszłości wygeneruję jeszcze kilka problemów Uśmiech Mrugnięcie Duży uśmiech
milczar
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2009, 03:25:27 »

Aha jeżeli chodzi o zamianę powierzchni obrotowej w "solid". W zakładce Solid jest polecenie Create Solid. No ale oczywiście potem doczytałem, że jest to polipowierzchnia zamknięta a nie pełny obiekt Uśmiech. Czyli kółko się zamknęło  Smutny
milczar
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2009, 03:34:13 »

Właśnie sie zastosowałem   Uśmiech Forma prawie gotowa  Spoko Jeszcze tylko RihnoCam i na frezarkę Duży uśmiech
WIKTOR
Sr. Member

Reputacja na forum: +54/-0

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2009, 06:06:22 »

FreeMill jest ok jak chcesz takie cos strugać. A Frezarke masz czy masz w planach? Uśmiech Pokaz efekty Uśmiech

milczar
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2009, 10:37:08 »

Mam RihnoCam 2 i frezarkę Hurco VM 1. Świeżutka inwestycja w firmie. Chichot
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #12 : Lipiec 13, 2009, 01:01:05 »

A jakie ma pole pracy ta frezarka? Z tego co widze to konkretna maszynka Uśmiech Gratuluje zakupu!

milczar
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 13, 2009, 01:42:51 »

Przestrzeń robocza to 660x356x457mm, wrzeciono 8000 obr/min. Bardzo prosta w obsłudze. Prosty interfejs, oprogramowanie WinMax czyta pliki .dxf. Naprawdę fajna maszynka. Uśmiech
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #14 : Lipiec 13, 2009, 02:39:41 »

No profi sprzet Uśmiech Tez chcialbym taka Uśmiech Ja buduje do miekkich materialow - nie bede metalu wiercil - ale za to powierzchnie mam 1150x650x250(chyba powieksze ten ostatni wymiar).

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.079 sekund z 19 zapytaniami.